Maar nog belangrijker; ze bemachtigen zo ook een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio in 2020. Het parcours verliep echter niet vlekkeloos.

Twee topruiters moeten afzeggen

De voorbereidingen op het Europees Kampioenschap, dat dit jaar doorging in Rotterdam, verliepen voor de Belgen niet van een leien dakje. Zowel Nicola Philippaerts als Niels Bruynseels moesten forfait geven omdat hun paarden niet 100% fit waren. Peter Weinberg, bondscoach van de Belgische jumpingploeg, moest dus twee reserves inschakelen om zijn vierhoofdige equipe te vervolledigen. Pieter Devos (op Claire Z) en Gregory Wathelet (op Nevados S) werden last minute vervoegd door Jos Verlooy (op Igor) en Jérôme Guéry (op Quel Homme de Hus).

Tokio 2020

Het hoofddoel van de Belgische springruiters op het EK in Rotterdam dat doorging van 19 tot 25 augustus? Een ticket voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio bemachtigen. Drie nog niet-gekwalificeerde landen konden nog een ticket voor de Spelen verdienen. De Belgen presteerden de voorbije jaren op de grote toernooien zeer wisselvallig. Coach Weinberg was optimistisch maar schatte de kansen van zijn equipe ook realitisch in. Als het geluk die dag aan hun zijde staat, zouden ze zeker een ticket naar huis kunnen meenemen. 

Belgen hebben zich net op tijd herpakt

Na de eerste dag zag het er voor de Belgen niet rooskleurig uit. Ze strandden op de achtste plaats waardoor de kwalificatie voor de Spelen in het water leek te vallen. De Belgen lieten echter het hoofd niet hangen en toonden tijdens de eerste ronde van het EK hun kunnen. Na een foutloze ronde van Devos, Wathelet en Verlooy namen ze de leiding in het klassement. De Olympische droom was terug binnen handbereik.

Fenomenale finale

Er lag dus veel druk op hun schouders voor de tweede en allesbepalende ronde. Devos leek op weg te zijn naar een foutloze ronde maar ging de mist in bij de laatste hindernis. Tussen hindernis 11 en 12 koos hij voor 8 galopsprongen waardoor hij een fout maakte op de Longines plank. Tel daar nog een strafpunt bij omdat hij buiten tijd aankwam en we komen op 5 strafpunten.

Jos Verlooy, die als tweede aan de bak kwam, moest het dus zeker beter doen dan zijn collega. Hij deed wat van hem verwacht werd en bleef foutloos. Vervolgens was het aan Jérôme Guéry die net als zijn voorganger een foutloos parcours wist af te leggen. Helaas deed hij er net iets te lang over waardoor hij de ring verliet met 1 strafpunt.

Alle ogen waren gericht op de slotruiter Gregory Wathelet die in principe nog 1 balk mocht laten vallen. Wathelet hield het hoofd koel en loodste zijn hengst Nevados S foutloos naar de meet. De gouden plak was binnen voor België!

Podium:

 

  • Goud voor België met 12,07 punten.
  • Zilver voor Duitsland met 16,22 punten.
  • Brons voor Groot-Brittannië met 21,41 punten.

 

Met hun gouden medaille plaatsen de Belgen zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen in 2020. De overige twee tickets gingen naar Groot-Brittannië en Frankrijk die net naast het podium greep.

 

Lees meer op de Betway Sport Wedden pagina.