De top 24 op de FIVB-ranglijst per 1 januari 2019 werd uitgenodigd om te strijden voor een rechtstreeks ticket op de prestigieuze hoofdtabel in Tokio.

Thuisvoordeel iemand?

Dat speelster liever in eigen land spelen, kan je geen geheim noemen. Het betekent geen lange vluchten en busreizen, eigen cultuur en keuken en vooral de trouwe supporters die het thuisteam naar de overwinning schreeuwen. Dat was het voorbije weekend niet anders. Liefst vijf van de zes toernooien werden door hun gastvrouwen gewonnen! Alleen Servië kon in hol van de leeuw de Poolse vrouwen verslaan.

Toplanden laten zich niet verrassen

De druk lag dan ook vaak bij de organiserende landen. De VS, Italië, China, Brazilië en Rusland waren gedoodverfd favoriet bij de start van het TVQ-toernooi – Tokyo Volleyball Qualification. Maar met kleppers als Turkije, Bulgarije, Nederland, Korea en Dominicaanse Republiek kregen de gastlanden te duchten tegenstanders op bezoek. De fans kregen waar voor hun geld en alle favorieten gingen met een ticket voor Tokyo 2020 aan de haal.

Vooral voor het Braziliaanse publiek werd het een waar spektakel. In Uberlandia moest op zondag absoluut gewonnen worden van de Dominicaanse dames die zonder setverlies Azerbeidzjan en Kameroen opzijzetten. Thuisland Brazilië begon het sterkst en kwam 2-0 voor maar zag tot wanhoop van het publiek de Dominicaanse dames langszij komen. In een allesbeslissende tie-break kwam de klasse van vooral Teixeira en Ana Beatriz bovendrijven.

In Nederland werd dan weer met grote verwachtingen gekeken naar de finaledag in Catanië waar ze na twee logische overwinningen Italië in de ogen keken. Het werd echter een lesje in efficiëntie voor de Oranje Dames, die met droge 3-0 cijfers huiswaarts werden gestuurd. 

Yellow Tigers zonder druk naar Italië

De Belgische damesvolleybalploeg vertrok naar Catanië in Sicilië zonder grote verwachtingen. Toplanden Italië en Nederland gingen vol voor de groepswinst en de jonge tijgers speelden het toernooi eerder als voorbereiding op het EK dat eind augustus van start gaat. Na de sterke prestaties in de Volley Nations League mikken Gert Vande Broek en zijn dames op top 8.

Nog vijf plaatsen te verdelen

Nog niet alle hoop op deelname aan de Olympische Spelen is trouwens verloren. In januari wordt een tweede kwalificatieronde gespeeld waarbij een toernooi wordt gespeeld per continent. De Belgische volleybalvrouwen mogen zich alvast opmaken om opnieuw Nederland, Polen en andere Europese toppers in de ogen te kijken. Maar eerst een glansprestatie op het EK uiteraard!

Tijdens de continentale toernooien begin januari 2020 worden nog vijf tickets voor Tokio verdeeld. De laatste kans dus om de olympische droom waar te maken.

 

Plaatsten zich al voor Tokyo 2020:

  • Japan (gastland – automatisch geplaatst)
  • Italië
  • Verenigde Staten
  • Rusland
  • Servië
  • China
  • Brazilië

Mannen komen dit weekend in actie

Dezelfde formule wordt gehanteerd voor de verdeling van de plaatsen in Tokio voor het mannentoernooi. Komend weekend wordt in zes speelsteden gestreden voor een rechtstreeks ticket voor de Olympische Spelen. De Red Dragons werden geloot in een poule met Nederland, de VS en Zuid-Korea. Een grote uitdaging voor Sam Deroo en co dus. Alle vier de landen geven aan vol in te zetten op groepswinst, dus dat belooft spektakel in Rotterdam Ahoy. Er worden alvast veel Belgen verwacht op de tribunes.

 

Lees meer op de Betway Sport Wedden pagina.