De Belgische volleybalmannen spelen van 9 t.e.m. 11 augustus het intercontinentaal olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam Ahoy. Ze nemen het op tegen Nederland (15e op de wereldranglijst), Zuid-Korea (24e) en de Verenigde Staten (2e). De Red Dragons pronken op de 12e plaats in wereldranglijst. De Nederlandse volleyballers stegen vorig jaar, nadat ze de achtste plaats het WK behaalden, van de 25e naar de 15e plaats.

Er staat veel op het spel: de winnaar van dit toernooi plaatst zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. De Red Dragons zullen het onderste uit de kan moeten halen om de VS, die brons pakten in 2016 in Rio, te verslaan.

Alles wat je moet weten over het kwalificatieproces voor de Olympische Spelen

  • De top 24 van de wereldranglijst – uitgezonderd gastland Japan – neemt deel aan de Olympische Kwalificatietoernooien (OKT’s). De Nederlandse volleybalmannen hebben dus veel geluk dat ze vorig jaar tien plaats stegen in de wereldranglijst of ze vielen net uit de boot.
  • Er mogen 12 landen deelnemen aan de Olympische Spelen. Omdat gastland Japan sowieso mag spelen, blijven er nog 11 tickets over die verdeeld moeten worden.
  • Via de olympische kwalificatietoernooien in augustus plaatsen 6 landen zich voor Tokio. De landen die zich niet konden plaatsen, krijgen nadien nog één kans om een kwalificatie voor de Olympische Spelen te bemachtigen: het continentale kwalificatietoernooi dat in januari 2020 gepland staat. In de 5 continenten – Europa, Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Noord- en Midden-Amerika – gaat een kwalificatietoernooi door met acht teams per groep. De 5 winnaars dwingen een ticket voor Tokio af.

Poule-indelingen internationaal kwalificatietoernooi mannen:

Poule A: Brazilië, Egypte, Bulgarije en Puerto Rico

Poule B: Nederland, VS, België en Zuid-Korea

Poule C: Italië, Servië, Australië, Kameroen

Poule D: Polen, Frankrijk, Slovenië, Tunesië

Poule E: Rusland, Iran, Cuba, Mexico

Poule F: Canada, Argentinië, Finland, China

De Red Dragons verloren in aanloop naar OKT twee oefenduellen tegen topland Frankrijk in Montpellier. Wij hopen dat dit geen voorbode is van wat zal komen. Bondscoach Brecht Van Kerckhove verklaarde ook dat hij de definitieve selectie van de Red Dragons voor het OKT binnenkort zal bekend maken. Hij zal zich hiervoor baseren op hun prestaties tijdens de trainingswedstrijden. Er gaan alleszins enkel spelers mee die een duidelijke toegevoegde meerwaarde voor de ploeg hebben. Het veertienkoppige team voor de oefenmatchen zag er als volgt uit:

  • Spelverdeler: Stijn D’Hulst en Matthias Valkiers
  • Opposite: Hendrik Tuerlinckx en Bram Van den Dries
  • Hoek: Seppe Baetens, Sam Deroo, Igor Grobelny, Tomas Rousseaux, Matthijs Verhanneman
  • Midden: Arno Van de Velde, Simon Van de Voorde, Pieter Verhees
  • Libero: Jelle Ribbens en Lowie Stuer

media

Olympisch kwalificatietoernooi vrouwen

Een weekend vroeger speelt de Belgische vrouwenploeg hun olympisch kwalificatietoernooi in Catania, Sicilië. Van 2 t.e.m. 4 augustus moeten de Yellow Tigers (20e op de wereldranglijst) het opnemen tegen gastland Italië (8e), Europees vicekampioen Nederland (7e) en Kenia (20e). Vooral die eerste twee zijn geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken.

Yellow Tigers zijn realistisch

Bondscoach Gert vande Broeck beseft dat de kans bijzonder klein is dat ze met een ticket voor Tokio naar huis gaan. De oefenmatchen die werden georganiseerd ter voorbereiding van de OKT’s in het Russische Kaliningrad waren alvast geen succes. De Yellow Tigers moesten het onderspit delven tegen Polen. Ze rekenen op de herkansing die – net zoals bij de mannen – in januri 2020 volgt.

Focus op EK

De Yellow Tigers richten hun peilen meer op het EK dat doorgaat van 23 augustus t.e.m. 8 september. België werd daar in een pot geloot met Polen, Italië, Oekraïne en Slovenië.

 

Lees meer op de Betway Sport Wedden pagina.