Maar dat ze zowel de VS als Nederland voor zich zouden moeten laten op het olympisch kwalificatietoernooi, is toch onder de verwachtingen. De Belgische volleybalmannen trokken vol ambitie naar Rotterdam maar troffen een zeer efficiënt VS op vrijdag. De Amerikanen mogen zich na een perfect rapport opmaken voor Tokyo 2020.

Alles op alles tegen de VS

Het was meteen erop of eronder voor Deroo en co want de eerste tegenstander was tegelijk ook de favoriet voor de groepswinst en dus een rechtstreeks ticket voor de Olympische Spelen. De Belgen namen een goeie start en bleven op gelijke hoogte van de Amerikaanse luchtmacht. Maar in money time moesten ze alsnog de rol lossen, het ging van 20-20 naar 20-25.

In set twee gingen de kopjes ietwat naar beneden en daar profiteerden Anderson en vooral hardhitter Russel – goed voor 19 punten – van. De receptie sputterde en het Amerikaanse block stond maar al te vaak in de weg van Deroo en hoofdaanvaller Van Den Dries. Met twee sets in het krijt moest bondscoach Van Kerckhove iets veranderen om in de wedstrijd en dus in de running voor Tokyo 2020 te blijven.

Hij bracht met Hendrik Tuerlinckx vers bloed in de ploeg. De ervaren Roeselarespeler bracht vuur in het spel van de Belgen en met mooi en vooral verzorgd volleybal konden ze hun voet naast grootmacht Amerika zetten. Zelfs ’s werelds beste setter, Micah Christenson, wist even niet van welk hout pijlen maken.

De vierde set was er echter toch weer eentje voor serverend en aanvallend geweld van de Amerikanen. De ingekomen Muagututia speelde bevrijd en hielp zijn team aan de belangrijke eerste overwinning van het weekend. De teleurstelling bij de Red Dragons was zeer groot nu ze wisten dat hun kansen op kwalificatie bijzonder gering werden.

Mathematisch nog mogelijk

Veel tijd om te bekomen van de opdoffer hadden ze niet. Op zaterdag stond Nederland aan de andere kant van het net. De Lange Mannen hadden hun eerste wedstrijd met enige moeite gewonnen van Korea. Na een dubbele achterstand kwamen ze terug en trokken ze het laken naar zich toe. Op die manier hielden ze hun kansen op groepswinst gaaf tegen de op papier zwakste tegenstander.

De Red Dragons waren duidelijk nog aangeslagen na de verloren wedstrijd tegen de VS en konden geen vuist maken tegen Abdelaziz en co. De Nederlanders behaalden mooie resultaten op het voorbije WK en onze volleyballers kregen op het veld te zien hoe dat kwam. In drie vlotte sets walsten onze noorderburen over de Red Dragons en spatte de Olympische droom – voorlopig – uiteen.

Herkansing in januari

Op zondag was de enige wedstrijd die er nog toe deed die tussen Nederland en de VS. Het gastland ging vol voor de kwalificatie en 3500 oranjesupporters zagen hun Lange Mannen best een goeie pot volleybal brengen. Maar opnieuw was de klasse van de Amerikanen te groot en moest ook Nederland het doen met één setwinst.

Wanhopen moeten de lage landen alvast niet doen, want in januari komt er een herkansing. Dan wordt op een continentaal toernooi het laatste ticket voor Tokyo 2020 verdeeld.

 

Lees meer op de Betway Sport Wedden pagina.