Maar dat is niet alles: hij is daarmee ook nog eens de eerste Colombiaan die het geel pakt. Vijf weetjes over het enorme talent Egan Bernal, de Condor van Zipaquira.

  1. Mountainbiker

Tot vier jaar geleden was hij in Colombia aan de slag in het mountainbiken. Hij was toen al enorm gedisciplineerd en offerde alles op in functie van de fiets. Dat doorzettingsvermogen wierp al snel zijn vruchten af. In de jeugdreeksen behoorde Bernal tot de wereldtop.

In 2014 veroverde hij zilver op het WK voor junioren en een jaar later ging hij naar huis met brons.  Het lukte hem echter niet om een profcontract af te dwingen binnen die sporttak. Wat hij vandaag overhoudt aan zijn wieleropleiding op de mountainbike? Zijn schitterende dalers kwaliteiten.

  1. Geboren op 2.700 hoogte

De pezige Colombiaan – Bernal is 1,75 meter lang en weegt 60 kilo – is geboren in Zipaquira, een stad die zich op, maar liefst 2.700 meter hoogte situeert. Hij is dus van kindsbeen af gewoon om op hoogte te bewegen waardoor hij het voordeel van een rijkere hoeveelheid rode bloedcellen heeft. Zijn VO2max (maximale zuurstofopname) lag op 19-jarige leeftijd al op 88,8. Ter vergelijking: de maximale zuurstofopname van viervoudig Tourwinnaar Froome bedraagt 85.

  1. Opleiding journalistiek

Doordat het hem niet lukte om een profcontract in het mountainbiken te krijgen, besliste hij bijna om zijn fiets aan de haak te hangen. Hij wou zich concentreren op zijn studies en zich verdiepen in politieke journalistiek. Zijn coach en vader overtuigden hem (gelukkig) om nog even vol te houden. Een jaar later, op 19-jarige leeftijd, had hij een profcontract te pakken bij de Italiaanse ploeg Andrioni.

  1. Verloofd

Bernal is verloofd met Xiomara Guerrero die ook een zwak voor de koers heeft. Ze leerden elkaar kennen in het mountainbikecircuit. Xiomara had haar koersfiets mee toen ze kwam supporteren voor haar verloofde tijdens de Tour de France. Ze beklom onder meer de Galibier.

Een leuke tip voor wie benieuwd is hoe supertalent Bernal zich gedraagt in het dagelijkse leven: via het YouTube-kanaal ‘Xiomy’ geeft Xiomara een unieke inkijk in het leven van Bernal.

  1. Talenknobbel

Als 18-jarige waagde hij zich aan de oversteek van de Atlantische Oceaan. Bernal tekende zijn eerste profcontract bij de pro-continentale ploeg Androni. In amper een half jaar tijd kon hij zich uitdrukken in het Italiaans. Sinds zijn overstap naar Ineos – het voormalige Team Sky – spreekt hij ook een aardig woordje Engels. Op het podium in Parijs scoorde hij dan ook punten door zijn bedankings-speech in maar liefst vier talen – in het Engels, het Italiaans, het Spaans en het Frans – te geven.

Bernal staat na drie jaar fietsen al tussen de grote namen in het wielrennen. Het is dan ook geen verrassing dat hij van de kapitaalkrachtigste ploeg van het wielercircuit, Ineos, een contract tot 2023 aangeboden kreeg. Wij zijn benieuwd naar wat hij nog in petto heeft voor ons!

 

Lees meer op de Betway Sport Wedden pagina.