Hij tekende een contract voor drie jaar. De 26-jarige Ecuadoraan vervoegt de ijzersterke Chris Froome, Egan Bernal en Geraint Thomas in de bergen. Team Ineos heeft zo voortaan vier serieuze klepper voor de eindwinst in de grote rondes.

We weten allemaal dat Carapaz dit jaar naar huis ging met de roze trui in de Giro. Maar wie is die berggeit uit Ecuador nu precies?

 • Naam:Richard Antonio Carapaz
 • Geboortedatum:29 mei 1993
 • Geboorteplaats:El Carmelo (Ecu)
 • Nationaliteit:Ecuadoraan
 • Lengte:1,70m
 • Gewicht:62 kg
 • Prof sinds:2017
 • Belangrijkste zeges:Rit en eindzege in Ronde van Asturië (2018 en 2019), rit in Giro (2018), 2 ritten en eindzege in Giro (2019)
 1. Ecuadoraanse boerenzoon

Richard Carapaz groeide op in een boerenfamilie op het platteland rond Tulcan, een stadje dat op een boogscheut van de grens met Colombia ligt. Hij versleet uren op de fiets in de bergachtige regio van Carchi. Op 15-jarige leeftijd sloot hij zich aan bij een lokaal team genaamd Panacial-Coarje Carchense.

In 2013 zette hij zijn naam op de kaart door met een grote voorsprong het Pan-Amerikaanse kampioenschap te winnen. Het parcours in Mexico was uitdagend en alleen de beste klimmers konden mee. Carapaz toonde hier voor de eerste keer dat hij een rastalent is.

Twee jaar later won hij als eerste niet-Colombiaan ooit de Ronde van Colombia voor beloften. Zo’n straffe prestatie werd ook door verschillende Europese teammanagers opgemerkt. Het was Eusebio Unzue, hoofd van team Movistar, die Carapaz binnenhaalde. Het jonge klimtalent mocht voortaan Nairo Quintana en Alejandro Valverde in het team vervoegen.

 1. 2018 was het jaar van de grote doorbraak

Eind april 2018 behaalde hij zijn eerste profzege in de Ronde van de Asturias. Hij won er uiteindelijk ook het eindklassement. De toon was gezet.

Een maand later stond hij aan de start van de Ronde van Italië als underdog. Hij won er op indrukwekkende wijze de bergrit naar Montevergine en stond twee weken later op het podium als beste jongere. In het eindklassement greep hij net naast het podium.

 1. Zet wielrennen in Ecuador op de kaart

Voetbal verdrukt in het Zuid-Amerikaanse land alle andere sporten. Carapaz zorgde met zijn overwinning in de Ronde van Italië dat de wielergekte losbarstte in zijn thuisland. Hij is de eerste Ecuadoraan in de geschiedenis die eindwinst behaalde in een grote ronde. Zijn landgenoten wisten bij zijn overwinning met hun geluk dan ook geen blijf. Het land zette zijn allereerste triomf dik in de verf door verschillende gebouwen een roze kleurtje te geven.

 1. Moest dit jaar forfait geven voor de Ronde van Spanje

De 26-jarige renner kwam ten val in het criterium van Etten-Leur. Hij trok er, tegen de wil van zijn toenmalige ploeg Movistar, naartoe om zijn roze trui te verzilveren. Het snoepreisje eindigde in mineur met een gekneusde schouder. Zijn blessurelast was te groot om nog deel te nemen aan de Vuelta. Movistar verklaarde na afloop in de pers dat ze hem expliciet verboden hadden om naar het criterium te trekken. Boontje komt om zijn loontje? 

 

 Lees meer op de Betway Sport Wedden pagina.