Geduld is natuurlijk een schone zaak, maar is zo’n volgepropte wielerherfst na een atypische voorbereiding wel verantwoord en doenbaar? En hoe beïnvloedt dit het vormpeil van de atleten?

Kiezen is winnen

Een wielrenner wikt en weegt zijn jaarprogramma met de precisie van een kernfysicus. Nu de kalender helemaal door mekaar wordt geschud, zal het voor iedereen zoeken zijn om in te schatten welke wedstrijden hij kan pieken. Wie het van een lang uitgesponnen voorbereiding moet hebben, is wellicht wat in het nadeel. Ruw talent zou dit jaar wel eens iets vaker de doorslag kunnen geven.

De najaarsklassiekers krijgen het illustere gezelschap van de grote rondes én een hoop verlate voorjaarswedstrijden. Het wordt als renner dus uiterst belangrijk om verstandig te kiezen. Er zijn zelfs enkele grote wedstrijden die op dezelfde dag plaatsvinden, denk maar aan Parijs-Tours en Gent-Wevelgem op 11 oktober. Kiezen is verliezen, maar dus noodzakelijk om je winstkansen gaaf te houden.

Er zijn ook koersen afgelast, waaronder niet verrassend enkele indoor baanwedstrijden én o.a. de Ronde van Romandië. Die keuzes moeten alvast niet meer worden gemaakt.

Programma’s van enkele toppers

Een topsporter moet in de eerste plaats zijn gezondheid maximaal bewaken. Het worden ongetwijfeld drukke herfstdagen, maar overschatting en ongezonde toestanden zullen ook dit jaar eerder uitzondering zijn. Daarvoor zijn de belangen te groot en is de omkadering te professioneel.   Hieronder alvast enkele agenda’s van toppers de komende maanden:

Greg Van Avermaet: De olympische kampioen blaakt duidelijk van vertrouwen en stelde een rijkgevuld programma op. Hij zal verschijnen aan de start van de Strade Bianche, de Gran Tritico Lombardo, Milaan-Turijn, Milaan-Sanremo, de Tour de Wallonie, de Bretagne Classic, de Tour de France, Luik-Bastenaken-Luik, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Chris Froome: De pure ronderenner focust logischerwijze op… rondewerk. Zijn agenda: de Route d'Occitanie, de Ronde van de Ain, het Critérium du Dauphiné en de Tour de France.

Julian Alaphillippe: De Franse ‘alleskunner’ mikt op enkele pure klassiekers en vooral wedstrijden in eigen land. Op het programma staan de Strade Bianche, Milaan-Sanremo, Critérium du Dauphiné, het Frans kampioenschap op de weg, de Tour de France, het WK wielrennen (verder programma nog niet bekend).

Een volledig overzicht van alle renners en hun programma vind je op sporza.be.

Jouw sportinzicht verzilveren? Ontdek de sportweddenschappen op Betway Sports.