Het mag niet verbazen dat de Kempenaar nu op veilig speelt: zijn voorjaarsprogramma wordt gekenmerkt door vertrouwde koersen. Worden zijn puike resultaten en opmars bevestigd?

Het voorjaarsprogramma

Wie zich destijds afvroeg of de overstap naar de weg bij Van Aert voor ontwenningsverschijnselen zou zorgen, werd al snel gerustgesteld; de man uit Lille staat ook op het asfalt zijn mannetje. Sinds zijn eerste wegkoers in 2014, vervoegde hij met rasse schreden de grote jongens in het peloton. Met een tweede plek in de E3 prijs, een derde in de Strade Bianche en een puike zesde plaats in Milaan-Sanremo plaatste hij vorig jaar een overduidelijk statement. Twee touretappes op zijn naam deden de rest.

Ondertussen gebombardeerd tot nationale trots, kwam het noodlot extra hard aan: Van Aert smakte in een tijdrit onheilspellend tegen de vlakte. De revalidatie zou lang en lastig worden. Zijn lichaam is ondertussen zo goed als volledig hersteld, de mentale gevolgen zullen dit voorjaar duidelijk worden.

Van Aert bouwde alvast zekerheid in door voornamelijk vertrouwde koersen op het programma te zetten. Dit zijn de races waar we Van Aert deze lente in actie zullen zien:

  • Omloop Het Nieuwsblad
  • Strade Bianche
  • Milaan-Sanremo
  • E3 BinckBank Classic
  • Gent-Wevelgem
  • Dwars door Vlaanderen
  • Ronde van Vlaanderen
  • Parijs-Roubaix

Het hoofd koel

Van Aert begeeft zich dus voornamelijk op bekend terrein. Hij wil dan wel meedoen voor de knikkers, dit voorjaar laat de Jumbo-Visma renner geen ruimte voor onbezonnenheid. Dat valt aan te moedigen: Het vertrouwen herwinnen zal de eerste sleutel zijn voor nieuwe successen. Het lichaam lijkt alvast klaar om snel weer op het vertrouwde niveau te presteren. Dat bewees zijn knappe zege in de Krawatencross (in zijn thuishaven Lille). In de wetenschap dat hij met dit uitgekiende programma ook het hoofd optimaal vrij houdt, mogen we ons allicht opmaken voor een competitieve comeback.

What doesn’t kill you…

De zorgen rond zijn mentale fitheid zijn niet uit de lucht. Van Aert zelf gaf in verschillende interviews aan dat zijn val een diepe indruk had nagelaten. “Wanneer ik naar de koers kijk, merk ik dat ik angstig word als ze snel door de bocht razen”; klonk het onheilspellend. Van Aert nam mental coach Rudy Heylen onder de arm om dit trauma doortastend aan te pakken. Wie hem nu ziet crossen in het veld, zal beamen dat het er alvast goed uitziet. Van Aert is wellicht een meer mature renner geworden. Of zo’n extra dosis behoedzaamheid hem snelheid zal kosten, dat zal moeten blijken.

Jouw sportinzicht verzilveren? Ontdek de sportweddenschappen op Betway Sports.