Het was al van Thomas De Gendt in 2016 geleden dat een Belg nog eens een rit in de Tour de France won. In de media wordt al gesproken over ‘het definitieve begin van een nieuw gouden tijdperk voor de Vlaamse koers’. Een uitspraak die ons Belgen doet glunderen van trots. Een korte terugblik op de drie Belgische ritzeges in de Tour de France 2019. Allez les Belges!

  1. Dylan Teuns

De Limburger Teuns, die voor Bahrain-Merida rijdt, zorgde in de openingsweek voor de eerste Belgische ritzege in de bergetappe naar La Planche des Belles Filles. Een zware etappe met stukken van maar liefst 24%. Teuns zette druk en was duidelijk de sterktste op de laatste beklimming. De 27-jarige renner treedt met die fenomenale overwinning in de voetsporen van de grote namen Froome, Nibali en Aru.

  1. Thomas De Gendt

De tweede Belgische ritzege staat op naam van Thomas De Gendt. De 32-jarige renner van Lotto-Soudal was mee in een vroege ontsnapping – zijn specialiteit – en zette met een spectaculaire solo de wedstrijd volledig naar zijn hand. De achtste etappe, met aankomst in Saint-Etienne, was met beklimmingen die niet te lang en te zwaar waren, op De Gendt zijn lijf geschreven. Een heröische prestatie waar nog lang over gesproken zal worden.

De Gendt was met deze overwinning echter niet aan zijn proefstuk toe. In 2016 won hij al een rit in de Tour. Toch schat hij zijn tweede ritzege – waar hij met drie anderen maar liefst 200 kilometer full speed reed om dan uiteindelijk met een aantal seconden voorsprong te winnen –

hoger in dan die van 2016.

Met deze ritzege voegt De Gendt een vierde WorldTour-zege toe aan zijn palmares. De rode draad doorheen zijn WorldTour-zeges: hij is altijd de beste van de kopgroep. Dat gebeurde in de Ronde van Catalonië (2013), de Tour de France (2016) en de Vuelta (2017).

  1. Wout van Aert

De 25-jarige Wout van Aert, die deel uitmaakt van Jumbo-Visma, reed dit jaar zijn eerste Tour de France en verbaasde vriend en vijand. Hij zorgde voor de derde Belgische ritzege in de Tour door de massasprint in Albi te winnen. Hij klopte onder meer de topsprinters Sagan, Viviani en Ewan. Van Aert pakte uit met een waanzinnige lange sprint en liet iedereen met de mond vol tanden van verbazing achter zich. Deze ritzege was ongetwijfeld de kers op de taart van zijn eerste Tour de France. Een jongen boordevol talent die ons als Belg erg fier maakt. Benieuwd hoe hij het volgende jaar zal afbrengen in de Tour.

Een paar dagen later kwam van Aert jammer genoeg pijnlijk ten val in de tijdrit en moest hij met opgeheven hoofd opgeven. Tijdens één van de laatste bochten in de finale, stuurde hij een bocht naar rechts in en bleef haken aan de hekken die aan de rand van de weg stonden. Hij kwam er van af met een diepe snijwonde aan zijn rechterbovenbeen. Wij hopen allemaal op een spoedig herstel!

 

 Lees meer op de Betway Sport Wedden pagina.