Wout Van Aert zal na zijn val tijdens de Tour de France nog moeten recupereren voor hij weer helemaal in topvorm is. Zowel zijn vrouw Sarah De Bie als zijn ploegdokter heeft er alle vertrouwen in dat Van Aert sterker zal terugkomen dan ooit tevoren. “Het valt op hoe strijdvaardig hij blijft. Wout geeft nooit op.”

De drievoudig wereldkampioen veldrijden en renner voor het Nederlandse team Jumbo-Visma, Van Aert, kwam vrijdag 19 juli zwaar ten val tijdens in de individuele tijdrit in de Tour de France, en liep een spierscheur en vleeswonde op aan het rechterbovenbeen. Van Aert schuurde aan stevige snelheid rakelings, binnenkant bocht, tegen de hekken die de weg afsloten aan. De bovenste ‘klem’ van het hek, de twee uitstekende ijzeren pinnen waar het aanpalende hek normaal in wordt geschoven, boorde zich recht in de lies, het rechter bovenbeen en de heup van Van Aert.

Gelukkig bleek de onderliggende spier ‘enkel’ zwaar geraakt en gescheurd, maar niet overgesneden, want dan zou het nog maanden of zelfs jaren kunnen duren voor de renner weer fit kon zijn. Van Aert werd de dag van de val zelf nog geopereerd aan zijn “oorlogswonde” in het ziekenhuis van Pau.

De val gebeurde slechts enkele dagen nadat de veldrijdkampioen zichzelf verbaasde toen hij op 15 juli in Albi zijn allereerste ritzege in de Tour de France op zijn naam mocht schrijven, en Elia Viviani magistraal enkele centimeters voor de meet versloeg. “Ik kan het nog altijd niet geloven”, klonk het toen bij Van Aert. “Ik heb veel gewonnen in het veld, ja. Maar een etappezege staat boven alles. Ik win bij mijn eerste poging in de Tour de France direct een etappe, wow. Ik kan het nog altijd niet geloven.”

Met die etappe op zijn naam, vereeuwigde Van Aert zich als een van de elf renners ter wereld, waaronder ook Stybar en Roger De Vlaeminck, die niet alleen wereldkampioen veldrijden werden, maar ook een Tour de France ritzege op hun palmares mogen schrijven.

Jammer genoeg eindigde Van Aert’s deelname in zijn eerste Tour op een domper, maar op zijn eigen typische wijze blijft de Belgische revelatie toch optimistisch. “Het is eigenlijk een wonder dat ik geen ernstigere letsels heb opgelopen,” gaf hij nog aan de pers mee.

Op dinsdag 23 juli mocht de Belg het ziekenhuis al verlaten, maar hij heeft nog een stevige revalidatie voor de boeg. Wout van Aert is trouwens niet de enige renner die dit seizoen al een zware spierscheur opliep. In Parijs-Roubaix kampte ook Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) ermee, maar hij begon twee maanden later al opnieuw met koersen. Zijn ploegdokter Servaas Bingé gelooft ook dat Van Aert “voor 110 procent” zal terugkomen.

"Het valt trouwens op hoe strijdvaardig hij blijft. Zo ken ik hem wel. Wout geeft nooit op. Ik ben ervan overtuigd dat hij even sterk zal terugkeren als hij was op het moment dat hij de Tour moest verlaten. Wat zeg ik? Sterker”, zegt Van Aert’s vrouw Sarah De Bie.

Strijdvaardig of niet, op 1 augustus zal de Belgische trots in ieder geval niet zoals gehoopt aan de start van Herentals Fietst in zijn thuishaven staan, waar hij wel gehuldigd zal worden. Voorlopig is het afwachten tot wanneer en voor welke wedstrijden Van Aert terug op zijn fiets zal zitten.

 

Lees meer op de Betway Sport Wedden pagina.