Bovendien is het nog maar de vraag of het wel zo slim is om je lichaam zo vaak volledig leeg te rijden. Ten dienste van eer, glorie, trots en voldoening gaan deze sporters werkelijk tot het uiterste. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Talent, wilskracht en passie: ziedaar het verschil tussen de profs en de gewone sterveling.

Talent en aanleg, dat wat niet aan te leren valt…

Wielrennen is dan misschien niet de meest complexe sport qua coördinatie; een hoop fysieke, en dus aangeboren, factoren zijn wel uiterst bepalend. Je lichaamsbouw, metabolisme, cardiovasculaire aanleg, zuurstofopname… Veel valt te verbeteren en te trainen, maar wie start met een positieve balans, geraakt gewoon verder. Wie sneller de spieren kweekt die nodig zijn om fenomenale wattages te trappen, zal er met eenzelfde inspanning dus meer kweken. Wie van nature een goede conditie en zuurstofopname heeft, zal met eenzelfde trainingsschema meer bereiken dan anderen. Techniek is belangrijk, maar zonder de juiste genen verlies je altijd van zij die wel over het goede DNA beschikken. Hard, maar waar…
Wilskracht en buitenaardse discipline

Sporten op topniveau vergt altijd opofferingen. Bij wielrennen gaat dit behoorlijk ver. Omdat deze sport gaat over het verleggen van wat een menselijk lichaam kan verduren, is een ascetische en strenge levensstijl, het hele jaar door een absolute vereiste. Om op een bepaald moment in het jaar te pieken moet je uiterst nauwkeurig trainen, eten en rusten… als een monnik. Niet iedereen heeft daar zin in. En dan hebben we het niet alleen over voeding en trainen; ook je sociale leven is ondergeschikt aan sportieve prestaties. Ijzeren discipline dus, zelfs als dit ten koste gaat van je interactie met naasten of je gezin. Een voetballer of golfer kan al eens de teugels vieren; een wielrenner plant zelfs zijn ontspanning minutieus in. Alleen wie over de mentale kracht beschikt om dit vol te houden én de fysieke aanleg om zich ervoor te belonen, kan het maken in het peloton.
Passie, grinta, zegehonger

Liefde voor de sport zelf is natuurlijk onontbeerlijk. Daarover beschikken echter ook vele amateurs. Er is ook een andere passie die het verschil maakt: de wil om te winnen. We zijn allemaal in meer of mindere mate competitief, maar om je te meten met de wereldtop van getalenteerde, gedisciplineerde en begiftigde atleten moet je onverbiddelijk zijn. Voor jezelf én voor je tegenstanders. Die ongevallen in volle sprint zijn geen toeval, net als de hallucinante taferelen bij regenachtige afdalingen. Meedogenloze drang om de beste te zijn is een basisvereiste voor de winnaar. Ook als ‘knecht’ moet je de tegenstand zonder verpinken in de vernieling rijden. Uiteraard is er ook een verbindende collegialiteit, maar de overwinning blijft het allerbelangrijkste.

Jouw sportinzicht verzilveren? Ontdek de sportweddenschappen op Betway Sports.