De favorieten bijvoorbeeld: het hele (kenners)peloton weet nu al dat Matthieu Van der Poel en Wout Van Aert meer dan hun stempel zullen drukken. Voeg daarbij nog een tourwinnaar op dreef, gevolgd door enkele toppers in vorm en de hoofdrollen liggen eigenlijk al vast. Een vooruitblik:

Oranje of driekleur: een goeie ouwe tweestrijd?

‘Eeuwige rivalen’ Wout Van Aert en Matthieu Van der Poel leggen elkaar al het vuur aan de schenen van toen ze nog maar pas zonder zijwieltjes reden. In het veld gaf deze tweestrijd de koersen een flinke dosis extra spankracht. Dat doen de heren, ondertussen beiden noblesse oblige in het peloton, nu dunnetjes over op de weg. De neutrale toeschouwer zal er niet rouwig om zijn; Noord vs. Zuid, frivoliteit vs. werklust, discipline vs. lef… het is een clash van persoonlijkheden. Sensatie verzekerd, zoals dat hoort bij gezonde rivaliteit. Nu zijn beide heren in de eerste plaats sportman, dus ook het wederzijdse respect is onmiskenbaar een aantrekkelijke factor.

Op dit moment oogt Van der Poel al iets beter op dreef, al is dit relatief gezien de zeer knappe wedstrijden van Van Aert. De Nederlander lijkt evenwel dé te kloppen man; een vaststelling die de rest van het pak allerminst op hun gemak stelt.
Het nieuwe koersen is old school

Kenners spreken in elk geval van een verademing; de mentaliteit die deze nieuwe generatie tentoonspreidt, laat het allerbeste vermoeden. Weg met berekende strategie: deze jongens willen zichzelf testen, iedere wedstrijd, ongeacht de belangen. De explosies van puur machtsvertoon brengen de liefhebber terug naar een andere tijd. Hoe Van der Poel de Strade Bianchi won, als een komeet: puur genieten. Of wat gedacht over een tourwinnaar die zich volledig smijt in de voorjaarsklassiekers? Het zegt iets over de goesting om gewoon te koersen. Puur talent wil zich iedere seconde tonen.

Dit voorjaar belooft epische veldslagen tussen renners die ook zichzelf iedere koers voorbij de eigen grenzen pushen. De twee toppers uit de lage landen zullen hoe dan ook de spotlights maar zelden verlaten. Maar Julian Alaphilippe, Olivier Naessens en andere Benoots mogen we uiteraard nog lang niet kansloos inschatten. Ze hebben alleen de zekerheid dat ze absoluut top moeten zijn als ze deze kleppers willen verslaan. Het wordt in elk geval een warme lente…

Jouw sportinzicht verzilveren? Ontdek de sportweddenschappen op Betway Sports.