Ook de persoonlijkheden lijken mijlenver uit elkaar te liggen, zeker wanneer je interviews na wedstrijden bekijkt. ‘Benenwerk’ is dan ook de enige gemeenschappelijke factor die we kunnen bedenken. Een vergelijkende studie van ’s Vlaanderens meest populaire sporttakken.

Monikken vs. diva’s?

Laten we beginnen met de atleten zelf onder de loep te nemen. Fysiek én mentaal zijn er immers enkele zeer opmerkelijke verschillen.

Zo is een wielrenner erop gericht om een heel seizoen iedere gram lichaamsgewicht te optimaliseren. Iedere overtollige gram is er één teveel. Iedere spiervezel te weinig kan noodlottig zijn. Dit vergt een rigoureuze levensstijl, het hele jaar door. Wielrenners zal je doorheen het seizoen niet betrappen in een discotheek of hamburgertent. Ze léven voor hun vak en bekampen zichzelf minstens evenveel als hun tegenstanders. Dit boetseert ook hun persoonlijkheid, die doorgaans een pak introverter, maar ook opener wordt ervaren dan die van de meeste voetballers. Fysiek valt vooral op hoe het onderlichaam spectaculair meer ontwikkeld is dan het bovenlichaam. Alleen sprinters hebben voordeel bij een explosief, breed gestel.

Voetballers moeten pieken op diverse fronten: fysiek, zeker, maar ook qua vertrouwen, bravoure, explosiviteit… Een overtollige kilo kan bij hen zelfs helpen voor duelkracht. Voetbal is een beetje oorlog; daarin liggen de regels een pak minder vast. Dit betekent dat verschillende combinaties tussen fysieke kenmerken, speelstijlen en mindsets succesvol kunnen zijn. Dit spelletje, door sommigen zelfs tot kunst verheven, laat blijkbaar toe om er ook een meer liederlijke levensstijl op na te houden. Onder de grootste voetballers zitten niet toevallig enkele onverbeterlijke losbollen. Is dit aura van machismo terecht? Ja en neen: de duels zijn vaak hard en gevaarlijk, maar ook het betere acteerwerk loont op de grasmat. Wielrenners zien per definitie af, voetballers toch meer sporadisch.

Het spelletje zelf

De suspense van een voetbalwedstrijd blijft de allergrootste troef. 90 minuten lang kan iedere baltoets, overtreding of beweging het verschil maken tussen eeuwige roem of bittere teleurstelling. Zowel de spankracht van een enkele wedstrijd, als de steevast opbouwende spanning van een seizoen of toernooi heeft z’n eigen charme. Voor elk wat wils dus, met als resultaat de grootste fanbase ter wereld. Bovendien is er geen enkele sport die zo aanspreekt tot de culturele of lokale identiteit… een waar historisch fenomeen!

Ook wielrennen heeft een enorm aantal liefhebbers wereldwijd. De spanning ligt vooral bij het einde van een wedstrijd. Wat er tussendoor gebeurt is allemaal belangrijk, maar de duur van een koers maakt het onmogelijk om zo lang eenzelfde gevoel van sensatie vast te houden. Toch is de opbouw naar en tijdens een race voor vele fans en coureurs het absolute summum. De zuivere en herkenbare drang om het lichaam te testen spreekt altijd tot de verbeelding. Bovendien schrijven de jaarlijkse rittenkoersen telkens een eigen, beklijvend verhaal.

Kort door de bocht: Voetbal draait om spektakel en branie, wielrennen teert op ontzag en heroïek.  

Jouw sportinzicht verzilveren? Ontdek de sportweddenschappen op Betway Sports.