Jordan v Dominique

Michael Jordan strijdt tegen Dominique Wilkins in de dunkwedstrijd van 1985.

De schoen: Jordan 1 Bred (zwart, Varsity red, wit)

Het eerste duel van Michael Jordan met Dominique Wilkins wordt algemeen herinnerd als één van de grootste dunkwedstrijden ooit.

Er wordt ook aangenomen dat het de eerste keer was dat de meest iconische NBA-schoen in de geschiedenis op het veld werd gedragen.

De Air Jordan 1 werd verboden toen hij voor het eerst werd uitgebracht, omdat het zwarte en rode kleurenschema niet voldeed aan de voorschriften van de NBA, die vereiste dat de schoenen van spelers voor ten minste 51 procent wit moesten zijn.

De legende zegt dat Nike ermee instemde de boete van $ 5.000 te betalen die Jordan zou krijgen als hij de schoenen zou dragen tijdens een wedstrijd, hoewel er geen bewijs is dat hij dat ooit heeft gedaan.

Jordan mocht ze wel dragen in dit beroemde duel met Dominique, dat hij ternauwernood verloor.

Nike heeft jarenlang de 'banned'-tag van de schoen gebruikt in hun marketing van de Jordan 1 en heeft de iconische zwarte en rode kleurstelling herhaaldelijk opnieuw uitgebracht.

De retro-versie van de schoen uit 2016 is momenteel $ 961 waard, terwijl de versie uit 1994 voor een enorme $ 2.084 wordt verkocht. op StockX.

Jordan's Last Dance

media

Het moment: Michael Jordan wint de NBA-titel van 1998 met zijn laatste schot voor de Chicago Bulls.

De schoen: Air Jordan XIV (zwart, zwart, Varsity Red)

Onlangs opnieuw bezocht in de schitterende documentairereeks van Netflix The Last Dance, Het laatste schot van Michael Jordan voor de Bulls is het beroemdste moment in de geschiedenis van de NBA.

Met Chicago voorop Utah Jazz 3-2 in de finale van 1998, schudde Jordan Bryon Russell van zich af en voerde hij de pull-up jumper uit die Chicago's zesde titel in acht jaar tijd bezegelde.

De opname maakte de door Ferrari geïnspireerde Air Jordan XIV tot een iconische schoen.

Met een gele Jumpman-badge die het steigerende paard nabootste en een rubberen hak gemodelleerd naar de banden van de supercar, werd de Jordan XIV ontworpen om de snelheid en luxe te belichamen waar Ferrari bekend om stond.

Dankzij een piek in populariteit na de The Last Dance, de originele XIV's uit 1999 in de beroemde 'Last Shot' zwarte kleurcombinatie zijn deze momenteel ongeveer $ 533 waard op StockX, terwijl de opnieuw uitgebrachte versie uit 2018 momenteel ongeveer $ 353 oplevert.

Iverson stapt over Lue heen

Het moment: Allen Iverson scoorde een driepunter en steekt Tyronn Lue voorbij in de finale van 2001.

De schoen: Reebok Answer IV (zwart, wit)

Allen Iverson deed zoveel voor NBA-mode dat hij wel een schoen in deze lijst moest hebben.

Hij bracht de hiphop-cultuur naar de competitie, met zijn flitsende stijl op en naast het veld die andere spelers beïnvloedde en die er uiteindelijk toe leidde dat  de NBA een restrictieve kledingscode implementeerde in 2005.

Iversons beroemdste moment kwam tegen de Los Angeles Lakers in de Finale van 2001, toen hij 48 punten scoorde, LA's perfecte 'ma-seizoen' verpestte en Tyronn Lue verpletterde in één van de meest respectloze (en geweldigste) speltechnieken ooit.

Lue had een geweldig zicht op de Answer IV's die Iverson die avond droeg.

De zwart-witte Reeboks, met een afbeelding van het gezicht van AI op de zool, zijn niet zo goed verouderd als andere klassieke NBA-schoenen.

Ze verkopen echter nog steeds voor ongeveer $ 250 op StockX, wat de blijvende impact van Iverson's stijl en uitstraling bewijst.

Geblokkeerd door James!

media

Het moment: LeBron James blokkeert het schot van Andre Iguodala in Wedstrijd 7 van de 2016-finale.

De schoen: Nike LeBron Zoom Soldier 10 (zwart, metaalgoud)

Het grootste moment in de carrière van LeBron James is geen game-winning shot of een kenmerkende dunk, maar een speeltechniek die nu simpelweg bekend staat als "The Block".

Met de scores in Wedstrijd 7, kwam King James uit het niets om Golden State Warriors forward  Iguodala op te jagen en versperde zijn poging tot layup  waardoor het momentum naar de Cleveland Cavaliers verliep en naar hun eerste NBA-titel leidde.

Het was ook het laatste kampioenschap van LeBron tot nu toe, hoewel zijn Los Angeles Lakers dit jaar favoriet zijn in sportweddenschappen.

De Nike LeBron Zoom Solder 10s die James debuteerde in de finale van 2016 draaien, net als de man zelf, om inhoud boven stijl.

Ze hebben een eenvoudig high-top ontwerp met drie vergrendelingsriempjes voor stabiliteit, en de zwarte en gouden kleurencombinaties Wedstrijd 7 komt overeen met de mouwloze truien van de Cavaliers.

De schoenen verkopen momenteel voor $ 257 op StockX.

media

Kobe lanceert 81

Het moment: Kobe Bryant scoort 81 punten in één wedstrijd tegen de Toronto Raptors.

De schoen: Nike Kobe 1 (wit, zwart, Varsity Purple)

De beste scorende avond van Kobe Bryant vond plaats in zijn allereerste Nike kenmerkende schoen.

De Black Mamba barstte uit op 22 januari 2006 met 81 punten tegen de Toronto Raptors, wat het de op één na hoogste enkelvoudige wedstrijdtotaal in de geschiedenis van de NBA vormt.

Bryant verliet Adidas om in 2003 bij Nike te tekenen, maar vanwege juridische problemen werd de release van zijn eigen kenmerkende schoen uitgesteld tot 2006.

Toen de Nike Kobe 1s eindelijk uitkwamen, produceerde Bryant een uitvoering die de schoen voor altijd iconisch zou maken.

De witte, zwarte en paarse Kobe 1's uit de 81-puntenwedstrijd waren destijds exclusief voor de speler, maar werden uiteindelijk in januari 2019 uitgebracht om het 13-jarig bestaan van de wedstrijd te herdenken.

Ze zijn nu ongeveer $ 270 waard, hoewel een maat-14 paar van de originele 2007 exclusief voor de spelers verkocht werd voor $ 4.500 op StockX in februari 2020.

Vinsanity begint

media

Het moment: Vince Carter wint de 2000 NBA dunk-wedstrijd met een ongelooflijke prestatie.

De schoen: AND1 Tai Chi (wit/rood)

Door Vince Carter's eerste dunk van de dunkwedstrijd in 2000 was het duidelijk dat er iets bijzonders aan het gebeuren was.

Openend met een omgekeerde 360 windmill, rijgt 'Air Canada' vier van de grootste slams aller tijden aan elkaar op weg naar de trofee.

Shaquille O'Neal, Isiah Thomas en Michael Keaton bevonden zich in de arena vol met toeschouwers die enthousiast waren over de prestaties van Carter, maar de bestuurders van Puma waren waarschijnlijk minder gelukkig.

Ze hadden Carter getekend voor een deal van $ 50 miljoen in 1998, maar de shooting guard verbrak het contract toen de schoenen zijn voeten pijn deden en in plaats daarvan tekende bij het opkomende merk AND1.

Carter droeg de debuutschoen van AND1, de Tai Chi, voor zijn grootste moment en hielp de schoen ongelooflijk populair te maken. Ze verkopen nog steeds voor $ 142 vandaag.

Carter tekende later een enorm contract met Nike, wat hem hielp de $14m schuld, die hij aan Puma verschuldigd was voor het breken van zijn originele deal, te vereffenen.

Allen's Miami Mirakel

Het moment: De driepunter van Ray Allens dwingt extra-tijd af in Wedstrijd 6 van de 2013-finale.

De schoen: Jordan XX8 "Locked and Loaded" (wit, rood, goudmetaal)

LeBron James kan Ray Allen bedanken voor de NBA-titel van 2013.

Met de Heat op 3 punten achterstand tijdens de resterende seconden in Wedstrijd tegen de San Antonio Spurs, voerde Allen een achterwaartse driepunter uit om extra-tijd af te dwingen, waardoor Miami terug kon komen en zo de titel winnen.

De scherpschutter droeg een paar Air Jordan XX8's die nog nooit eerder of sinds dat schot waren gezien.

De witte, rode en gouden hoge randen, waarop 'Ray' op de tong was geborduurd, waren exclusief voor een speler en werden nooit voor het publiek vrijgegeven.

Jordan Brand bracht echter een zwart en blauw paar XX8's uit met de titel 'Locked and Loaded' om het schot van Allen in 2018 te herdenken, dat nu voor $ 303 op StockX wordt verkocht.

Mamba Out

media

Het moment: Kobe Bryant scoort 60 punten in de laatste wedstrijd van zijn NBA-carrière.

De schoen: Nike Kobe 11 Fade to Black (zwart, zwart)

Kobe Bryant leek altijd een talent te hebben voor het bepalen van z'n eigen nalatenschap, en geen moment illustreerde dat beter dan toen hij zijn NBA-carrière beëindigde met een explosie van 60 punten.

Bryant zorgde ervoor dat de Lakers op 37-jarige leeftijd in vintage stijl de overwinning behaalden voordat hij na de wedstrijd de microfoon pakte en zich afmeldde door "Mamba out" te zeggen.

Kobe's schoenkeuze die avond - de toepasselijk genaamde Nike Kobe 11 Fade to Black - maakte duidelijk dat hij in de stemming was voor een dramatische finale.

Het is passend dat de Lakers-legende zijn carrière beëindigde in een paar basketbalschoenen met lage randen, een stijl van schoen die nauwelijks werd gezien in de NBA totdat hij ze in 2008 begon te dragen.

Geïnspireerd door zijn liefde voor voetbal, was Bryant ervan overtuigd dat lage bovenkanten zijn enkels niet te veel zouden belasten en gaf hij Nike de opdracht om voor hem de lichtste, laagste basketbalschoenen ooit te maken.

De zwarte en gouden Kobe 11's uit de laatste wedstrijd van Black Mamba verkopen nu voor $ 1.146 op StockX, een prijs die meer dan verdubbeld is na zijn overlijden op 26 januari.

Curry uit Downtown

Het moment: Steph Curry verslaat de Thunder met een schot vanop 11 meter, wat de wedstrijd won.

De schoen: Under Armour Curry 2 (Giraffe Geel, Zwart, Koninklijk Blauw)

Steph Curry's carrière was gevuld met gedenkwaardige momenten, maar geen enkele was zo ongeloofwaardig als deze matchwinnaar.

Met gelijke score in extra tijd, vertrok de tweevoudige MVP (Meest Waardevolle Speler) van een absurde 11 meter en scoorde de driepunter, waardoor het record voor de meeste driepunters die in een wedstrijd werden ook werd verbroken.

Het schot was zo belachelijk dat het twee kenmerkende "Bang!" reacties opleverde van commentator Mike Breen.

Curry's grootste schot kwam in zijn kenmerkende Under Armour 2s, die genadeloos belachelijk werden gemaakt om eruit te zien als 'oma-schoenen' toen ze voor het eerst werden uitgebracht.

De geheel witte kleur werd meteen een meme, maar de felgele versie met girafprint die Curry droeg tegen de Thunder was zeker minder saai.

Ze waren exclusief voor spelers en zijn nooit vrijgegeven aan het publiek, hoewel je nog steeds een paar van de volledig witte originele exemplaren kunt oppikken voor $85 op StockX.

Kawhi's Bal op de valreep

media

Het moment: Kawhi Leonard elimineert de Philadelphia 76ers van de play-offs in 2019.

De schoen: New Balance OMN1S (Zwart, Team Royal-Gold rush)

Kawhi Leonard's reeks-eindigende schot tegen de 76ers vond iets meer dan een jaar geleden plaats, maar hoort nu al thuis in het pantheon van de dramatische NBA-momenten.

De bal op de valreep, die drie keer van de rand stuiterde voordat hij uiteindelijk viel, is het kenmerkende moment van een playoff-run waarin Leonard zichzelf bewees als een echte NBA-megaster.

New Balance profiteerde van de Kawhi-mania met enkele geïnspireerde t-shirtontwerpen tijdens de play-offs van 2019 en de OMN1S-sneakers die hij droeg in dat naseizoen waren onmiddellijk uitverkocht.

De zwarte en koningsblauwe OMN1S die Leonard voor die beroemde Game 7 droeg, wordt momenteel voor $ 640 verkocht op StockX, meer dan drie keer meer dan enige andere kleurencombinatie.