De Western Conference geldt al jaren als ietwat superieur aan de Oostelijke tegenpool. Terecht? Welja, maar de verhoudingen verschuiven gestaag. Wat individuele toppers betreft, staan de bordjes al een tijdje gelijk.

Sterren aan beide kusten

Het overwicht van de Western Conference is hoe dan ook niet absoluut. Het Westen huisvest dan wel de LA Lakers, de Clippers en de Houston Rockets, in het Oosten liggen de Chicago Bulls, Miami Heat en andere vaste waarden op de loer. Qua aantrekkelijkheid van de wedstrijden is er dan ook geen verschil meer. Wie de laatste jaren de Most Valuable Player (MVP) ranglijsten bekijkt, ziet zelfs een mooi evenwicht tussen beide afdelingen. De laatste twee jaren ging deze prijs naar een speler van de Oostelijke Milwaukee Bucks: de Griekse topspeler Giannis Antetokounmpo. Nog niet zo lang geleden domineerde de onvermijdelijke Lebron James, toen nog bij de Miami Heat (nu bij de Lakers). Aan de andere kant wonnen o.a. Stephen Curry en James Harden van respectievelijk de Golden State Warriors en de Houston Rockets het pleit vanuit de Western Conference.

Een Griekse defensieve zuil in het Oosten

Giannis Antetokounmpo won dus de voorbije twee jaar de prestigieuze MVP-titel. Ook dit seizoen wordt hij door velen als dé te kloppen man naar voren geschoven. Met zijn enorme defensieve intelligentie en onverzettelijkheid geeft hij de Milwaukee Bucks eigenhandig een status van taaiste klant in de Conference. Het mag dan ook niet verwonderen dat zowat ieder topteam hem wilde binnenrijven. Dat lukte niet, doordat hij met de Bucks een vijfjarig recordcontract onderhandelde van maar liefst 228,2 miljoen dollar. Most Valuable Player indeed!

De grootste concurrentie in de Eastern Conference mag hij verwachten van Kemba Walker (Charlotte Hornets), Pascal Siakam (Toronto Raptors) en Joel Embiid (Philadelphia 76ers).

Het Westen: een bronstige Lebron?

De meest tot de verbeelding sprekende actieve NBA-speler ter wereld heet nog steeds Lebron James. Vier keer MVP worden doe je niet zomaar. Mocht hij niet langer voor deze titel kunnen strijden, dan zou hij niet meer op de courts te zien zijn. Hoe dan ook: zelfs wanneer hij de titel niet haalt, is Lebron James incontournable. Zijn naam alleen al doet vele fans kiezen voor de Western Conference als beste afdeling; een kwestie van smaak, meer dan van feiten.

Zijn belagers als MVP? Onder meer James Harden (Houston Rockets), Kawhi Leonard (LA Clippers) en ploegmaat Anthony Davis.

Jouw sportinzicht verzilveren? Ontdek de sportweddenschappen op Betway Sports.