Online blackjack bieden een van de laagste huisvoordelen in het casino.

Maar het huisvoordeel blijft alleen laag met een optimale strategie. Het correct gebruiken van de double down-inzet kan je een beter voordeel geven dan het huis.  

Wat is verdubbelen bij blackjack?

Aan het begin van een blackjackspel wordt een eerste inzet geplaatst, voordat de kaarten worden gedeeld. Meestal kun je geen extra weddenschappen plaatsen.

Maar de double down is anders. Met de double down kun je een extra inzet plaatsen, gelijk aan je inzet, in ruil voor één extra kaart - en slechts één kaart. Na het ontvangen van een derde kaart is je beurt voorbij en moet je wachten om te zien wat de croupier heeft.

Het is belangrijk om de regels van het spel dat je speelt, te controleren voordat je begint. Sommige blackjackvarianten laten je alleen verdubbelen op een totaal van 9, 10 of 11. Bij sommige varianten kun je elk totaal verdubbelen. 

Hoe gebruik je Double Down in Blackjack?

Het is belangrijk om te weten WANNEER je moet verdubbelen bij blackjack. Aan het begin van een spel ontvang je twee kaarten en de croupier één. Als de croupier bijvoorbeeld een 5 of 6 laat zien en jij hebt een 9, dan weet je dat je met een 10 waarschijnlijk de winnende hand hebt. Dit kan een goed moment zijn om die extra inzet te plaatsen.

Een schudmachine met veel boeken kaarten bevat meer kaarten met een waarde van 10 (tienen, boeren, dames en heren). Als je aan een tafel zit die 6-8 boeken gebruikt, is de kans groter dat je een 10 krijgt.

Als je niet zeker weet wat je moet doen en wanneer, is het afdrukken van een spiekbriefje of een double down-tabel een goede zet. Dit vertelt je de optimale double downtaktiek, afhankelijk van zowel jouw kaarten als deze van de croupier.

Hier is een voorbeeld van doubling down bij het spelen van een standaardspel Europees Blackjack.

Jouw kaarten: 5-4 (totaal 9)

Kaart van de croupier: 3

Als je je spiekbriefje controleert, zie je dat de 9 van de speler versus de 2 van de croupier het moment is voor een double down. Waarom? De 3 is een slechte "bust"-kaart voor de croupier. Hij zal waarschijnlijk een kaart moeten nemen (meer kaarten ontvangen) bovenop wat hij al in zijn handen heeft en het risico lopen om boven de 21 uit te komen.

Als de croupier een aas heeft, hoef je niet te denken aan verdubbeling. Als hij een 10 trekt, maakt hij 21 en kun je maximaal hetzelfde halen.

Verdubbeling van harde totalen

Deze tabel toont de beste zetten als je harde totalen hebt (handen zonder aas).

media

Verdubbeling van zachte totalen

Met zachte totalen (een hand met een aas die telt als 1 of 11) zijn er meer opties beschikbaar. Omdat de aas kan tellen als 1, kun je verdubbelen en een hoge kaart trekken zoals een 10 of een lage kaart en zo je totaal maken.

Je krijgt bijvoorbeeld A-7 gedeeld. Dit is 8 of 18 waard. Na een verdubbeling levert elke 2 of 3 je een totaal van 20 of 21 op. Een 9 of 10 levert echter 17 op - dat is een goede hand tegen een croupier met een slechte lage kaart.

media

Voor- en nadelen van de verdubbeling

De verdubbeling is als het hebben van een extra inzet als je hand een grotere kans heeft om te winnen. Je zult het dubbele van je inzet moeten betalen, waardoor je meer risico loopt, maar je hebt meer volledige informatie voor je liggen. 

Onthoud dat je in sommige spelen ook kunt verdubbelen op een gesplitst paar. Dus als je 10-10 krijgt en de croupier een 3, 4, 5 of 6 laat zien, kun je je tienen splitsen, verdubbelen op beide en op 21 mikken voor beide handen.

Aan de andere kant brengt verdubbeling nog steeds enig risico met zich mee. Denk eraan, de croupier speelt altijd na de spelers en beschikt dus over meer informatie. Dit is wat het huis een lichte voorsprong geeft op de spelers. Als de hand gelijk is, wordt ook alleen de inzet van de speler teruggegeven. De reel deal: Hoe slots-psychologie je aan het draaien houdt