Het splitsen van paren is een groot wapen in het arsenaal van een blackjackspeler. Het geeft je nog een kans om de croupier te verslaan en je winst te verdubbelen.

Splitsen is een goede manier voor spelers om voordeel te behalen. Maar het is belangrijk om de juist te splitsen.

Laten we eens kijken hoe je splitsen bij blackjack het best toepast.

Wat is splitsen bij blackjack?

Bij de meeste varianten van online blackjack kan je paren splitsen. Als je twee dezelfde kaarten krijgt (één paar), heb je de mogelijkheid om de kaarten te splitsen en twee nieuwe handen te vormen. Vervolgens zet je in op beide handen.

Als de kaarten zijn gesplitst, plaats je een tweede inzet op elke hand, gelijk aan de startinzet. Een extra kaart, of kaarten, wordt aan de hand toegevoegd en de speler gaat zoals gewoonlijk verder door meer kaarten te nemen of door te passen (geen kaarten meer te nemen). Er kan ook worden verdubbeld, waarbij één extra inzet wordt gedaan voor een enkele, extra kaart.

Wanneer moet je paren splitsen bij blackjack?

Elk paar kan worden gesplitst bij blackjack. Maar moet je elke keer splitsen?

Wel, niet altijd. Splitsen is een kunst en kan afhangen van wat de kaart van de croupier is.

Split altijd wanneer:

Je azen krijgt: Azen zijn zeldzaam bij blackjack. Met zoveel kaarten die als 10 tellen, heb je meer kans om 21 te maken met een aas. Je moet je azen ook altijd opnieuw splitsen.

Twee azen spelen als één hand is een slechte strategie. Azen zijn 1 of 11 waard. Als je een kaart met een waarde van 10 krijgt als kaart 2 (1 & 1), heb je 12 - geen geweldig getal om een nieuwe kaart te nemen.

Je krijgt achten: Twee achten maken 16 en als de croupier met 16 kan passen, krijg je hoogstens een 'push' (gelijke hand). Het is beter om de twee achten afzonderlijk te spelen en te streven naar twee handen ter waarde van elk 18. Net als azen, deel je achten altijd opnieuw.

Splits niet wanneer:

Je negens of tienen krijgt: Als je 9 & 9 (18) hebt, is het al een sterke hand om de croupier mee te verslaan. Als je ze splitst, reken je op het behalen van een tien of aas om een extreem sterkere hand te maken.

Hetzelfde geldt voor tientallen. 20 is een geweldige hand om mee te beginnen en is moeilijk te verbeteren als je splitst. Soms moet je hoge paren splitsen als de kaart van de croupier niet erg goed is.

Je krijgt vijven: Twee vijven vormen een 10 en dit is een geweldige hand om te verdubbelen - als je dat mag. Door vijf te splitsen en bijvoorbeeld 15 en 15 te maken, kom je in een slechte positie.

Je krijgt vieren: 4 & 4 maakt 8, en dit is een goede starthand om naar 18 te slaan. Het splitsen van vieren geeft je gewoon twee lage handen om mee te beginnen. Als je een 10 haalt op een van hen, moet je verder met 14 - een gevaarlijke hand. 

Splitsen tegen de kaart van de croupier

Je kunt ook een beslissing nemen om redelijke handen te splitsen wanneer de croupier een bepaalde open kaart laat zien.

Hier zijn drie voorbeelden:

Croupier: 2, 3, 4, 5, 6, 7

Jij: 2-2, 3-3, 7-7

Besluit: SPLITSEN

2-2 (totaal 4), 3-3 (totaal 6) en 7-7 (totaal 14) zijn slechte handen voor de speler. Je kan er niet veel mee, dus ze zijn het waard om te splitsen als de croupier ook lage kaarten heeft. Grijp je kansen om twee nieuwe extreme handen te vormen in plaats van één slechte. 

Croupier: 2, 3, 4, 5, 6

Jij: 6-6

Besluit: SPLITSEN

Soms win je bij blackjack als de croupier faalt. Daarom is het splitsen van zessen een goede zet voor de speler. Als jij een 10 trekt om 16 te maken, heb je een sterke hand tegen een croupier die mogelijk een extra kaart moet nemen en faalt. 

Croupier: 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9

Jij: 9-9

Besluit: SPLITSEN

Alhoewel het over het algemeen niet verstandig is om negens te splitsen, kan het een goed plan zijn als het er op lijkt dat de croupier een sterke hand krijgt (18, 19) of faalt (hij moet 12, 13, 14, 15 of 16 hebben). 

Verschillen in blackjack-varianten

Houd er rekening mee dat er verschillende varianten zijn die jouw strategie voor het splitsen kunnen wijzigen. Zo heeft de blackjack-variant Super Fun 21 een bonus voor het maken van een 21 met vijf of meer kaarten. Splitsen is een goed idee als je lage kaarten krijgt.

Elders geeft blackjack met meerdere handen je de kans om vijf handen tegelijkertijd te spelen. Het is een goede gelegenheid om paren over meerdere handen te verdelen.  De 5 grootste winsten bij jackpot-videoslots aller tijden