Mensen van over de hele wereld moesten de afgelopen drie maanden noodgedwongen thuis doorbrengen.

De supermarkten bleven niet gespaard van allerhande maatregelen, waardoor boodschappen steeds vaker aan huis werden bezorgd. Het is dus geen verrassing dat ook de afhaal- en thuisbezorgmaaltijden aan populariteit wonnen.

Volgens Google's Keyword Planner steeg het aantal zoekopdrachten met ‘levering’, ‘voedselbezorging’, ‘takeaway’ en ‘afhaalmaaltijden’ met 300 procent van maart tot mei van dit jaar.

Maar in welke landen werd het vaakst een maaltijd aan huis bezorgd? En welke gerechten scoorden het best? Ontdek de antwoorden in ons onderzoek...

Welke afhaalmaaltijd is het populairst?

media

Het aanbod aan afhaal- en thuisbezorgmaaltijden is nooit groter geweest, maar sommige gerechten blijven toch een even grote gok als online casino. Dus blijven de vertrouwde namen het nog altijd goed doen.

De cijfers tonen dat pizza het meest opgezochte gerecht was in 55 van de 81 landen waarvoor gegevens beschikbaar waren.

Vooral in Oost-Europa bleek pizza erg geliefd. Volgens Google Trends waren het de Wit-Russen die per inwoner het vaakst naar pizzabezorging zochten.

Rusland en Oekraïne waren respectievelijk vierde en vijfde.

Opvallend: in Rusland was ‘vegetarisch eten’ de meest gebruikte zoekopdracht – in geen enkel ander land verscheen deze term in de top twee.

Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat aanhangers van de Russisch-Orthodoxe Kerk – die, volgens een onderzoek in 2017, 71 procent van de Russische bevolking uitmaken – gewoonlijk een plantaardig dieet volgen tijdens de vastentijd, en die liep dit jaar nou net van 26 februari tot 9 april.

Na pizza werden het vaakst Chinese gerechten besteld. In 11 verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en, niet geheel verrassend, China, stond de Chinese keuken op één. De acht steden die er het vaakst naar zochten, bevinden zich allemaal in Engelstalige landen.

Per inwoner was het Verenigd Koninkrijk koploper in zoekopdrachten naar Chinees eten.

Sushi was de derde populairste afhaalmaaltijd ter wereld.

Het is een gerecht dat synoniem staat voor Japan. Toch staan de Japanners zelf vreemd genoeg pas op de derde plaats per inwoner qua zoekopdrachten naar sushi.

Denemarken was het land waar per inwoner het meeste sushi werd besteld. Dat valt onder meer te verklaren door het feit dat rauwe, gepekelde en gerookte vis al sinds het tijdperk van de Vikingen essentieel is in het Deense dieet. Met Noorwegen, de grootste zalmproducent ter wereld, als buurland is er bovendien genoeg voor iedereen.

Welke afhaalbedrijven scoren het best?

Gezien zijn wereldwijde aanwezigheid is het geen verrassing dat McDonald’s de zoekopdrachten naar fastfoodbedrijven domineerde.

De hamburgergigant is ‘s werelds grootste restaurantketen op het vlak van omzet en telde vanaf 2018 37.855 filialen in 100 verschillende landen.

41 van de 81 landen waarvoor gegevens beschikbaar waren, zochten vaker naar McDonald’s dan naar eender welk ander restaurant of afhaalbedrijf.

De meeste zoekopdrachten naar McDonald’s kwamen uit Europa, waar liefst 26 van de 30 landen verlangden naar een Big Mac.

KFC was de tweede populairste fastfoodketen. In 23 landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Australië en Zuid-Afrika, was het het meest opgezochte restaurant.

Maar het land dat het meest snakte naar de geheime kruidenmix van Colonel Sanders was Maleisië. Met een gemiddelde van 301.000 zoekopdrachten per maand deed geen enkel land beter.

KFC bedient naar schatting 25 miljoen klanten per maand in Maleisië – slechts 6,5 miljoen mensen minder dan de gehele bevolking.

Het menu biedt verschillende lokale producten, zoals Chinese rijstpap en ‘teh tarik’ – een melkthee die heel populair is in Zuidoost-Azië.

Het populairste restaurant op één welbepaalde plek was Pizza Hut, dat in de Verenigde Staten goed was voor 1,83 miljoen zoekopdrachten van maart tot mei.

Welke landen bestellen de meeste afhaalmaaltijden?

media

Uit gegevens van Google's Keyword Planner blijkt dat er van maart tot mei 26,6 miljoen zoekopdrachten werden uitgevoerd met ‘levering’, ‘voedselbezorging’, ‘takeaway’ en ‘afhaalmaaltijden’. De Verenigde Staten waren alleen al goed voor 10,5 miljoen (39%) van die zoekopdrachten.

Maar per inwoner stonden de Verenigde Staten slechts op de tweede plaats van landen met de meeste zoekopdrachten. Gedurende de periode van drie maanden werd er per 31 inwoners één zoekopdracht verricht.

België staat hierbij aan kop, met één zoekopdracht per 10 inwoners.

Daarna komen Australië en het Verenigd Koninkrijk, met respectievelijk één zoekopdracht per 40 en 44 inwoners.

Ondanks het feit dat India het vijfde meeste zoekopdrachten verrichte van de top 10-landen, scoorde het land per inwoner het zwakst, met één zoekopdracht per 1.457 inwoners.

Welke evolutie kende de vraag naar afhaalmaaltijden?

media

Door het verplicht sluiten van de restaurants, is de populariteit van afhaalgerechten in de meeste landen enorm omhooggeschoten.

In zes van de tien landen die het vaakst naar afhaalmaaltijden zochten, was er sprake van een stijging van percentages die uit liefst drie cijfers bestaan.

Het land met de grootste stijging was Mexico, waar de maandelijkse zoekopdrachten toenamen met 1.223 procent. Google Keyword Planner noteerde er in maart 31.480, tegenover 416.400 in mei.

Dit komt waarschijnlijk door de laattijdige sluiting van restaurants in Mexico, waar de meeste eetgelegenheden pas op 23 maart de deuren sloten.

Opvallend genoeg was het Verenigd Koninkrijk het enige top 10-land waar de vraag naar afhaalmaaltijden een daling kende (-20%) in de periode van maart tot mei, ook al voerde het land het derde meeste zoekopdrachten uit in die periode.

Hoe bestellen mensen hun eten?

media

Gezien de koppositie van de Verenigde Staten in het aantal zoekopdrachten is het weinig verrassend dat de meest gebruikte apps om eten te bestellen de afgelopen drie maanden allemaal Amerikaanse bedrijven waren.

Caviar – een bedrijf dat maaltijden aan huis bezorgt en actief is in 11 verschillende staten, zoals New York, Texas en Californië – kende de grootste groei van het aantal zoekopdrachten wereldwijd, met een toename van 50% in maart.

De zoekopdrachten naar Uber Eats stegen met 22,2 procent. Het was bovendien de enige top 5-app die populairder was buiten de VS.

Uber Eats is beschikbaar in meer dan 6.000 steden in 45 landen en werd per inwoner het meest gezocht in Taiwan.