Festivals van over de hele wereld, waaronder Glastonbury en Coachella, gaan niet door, albums komen verlaat uit en er vinden meer evenementen online plaats nu de wereld wacht op ‘het nieuwe normaal’.

Hoewel de meesten onder ons vooral thuiszitten, hebben artiesten van de vrije tijd gebruik gemaakt om de balans op te maken en zich te richten op het schrijven van nieuwe nummers voor de komende maanden en jaren. Nu veel artiesten op dezelfde plek verblijven zonder te worden afgeleid door het constante reizen en alle andere verplichtingen, zouden de komende maanden zo maar eens een hele spannende tijd kunnen worden voor muziekliefhebbers die op zoek zijn naar nieuwe nummers!

In de aanloop naar de eerste zomer van dit decennium wilden we voorspellen wat voor soort hits we zouden kunnen verwachten wanneer de situatie weer normaal is. En wat is nou een betere manier om dit te doen dan in de statistieken te duiken? Dat is immers waar we goed in zijn.

 

Wat maakt van een nummer een succesvolle megahit?

Met de ‘Sound of Success’ Sheb doorzocht Betway Online Casino de internationale hitlijsten van de afgelopen tien jaar (2010-2019) doorgespit en de meest succesvolle nummers van het afgelopen decennium geanalyseerd om te ontdekken wat een nummer succesvol maakt in verschillende landen over de hele wereld.

Nu live-sport grotendeels in de wacht staat, heeft ons team statistici zich verdiept in de archieven van de internationale hitparades van 22 landen, om zo te zien wat de 20 meest succesvolle nummers zijn geweest, waarbij we vooral hebben gekeken naar hoelang een nummer de hitparade van een bepaald land heeft aangevoerd. 

 

Het Geluid van Succes – interactieve hitlijst

Op de onderstaande interactieve hitlijst zie je de 20 nummers die het langst op nummer 1 hebben gestaan per land. Daarnaast zie je de verschillende aspecten van elk nummer. 

Gebruik de filter boven elke kolom om de hitlijst te sorteren op toonsoort, tempo, energie en dansbaarheid. 

*N.v.t. staat voor de gevallen waarvoor de cijfers niet beschikbaar waren.

 

Powered by Betway

We hebben deze landen geselecteerd om zo wereldwijde vergelijkingen tussen de continenten te kunnen maken. Ook moesten de landen natuurlijk officiële hitlijsten hebben, met statistieken voorhanden.

 

 

Het technische aspect van een goed nummer

Om te herleiden wat een succesvol nummer nou zo goed maakt, besloten we naar drie specifieke statistieken te kijken, waardoor we voor elk land de ultieme muziekformule hebben kunnen creëren. Dit kan aspirant-artiesten een beetje op weg helpen als ze een nummer 1-hitnotering willen bereiken.

  • Toonsoort
    • De toonsoort is de majeur- of mineurtoonladder die de basis vormt van een muziekstuk, waarbij de toonsoort majeur gebaseerd is op een majeurtoonladder en vice versa. Een nummer dat de toonsoort C-majeur aanhoudt is bijvoorbeeld samengesteld aan de hand van de zeven tonen van de C-majeurtoonladder (C, D, E, F, G, A en B). De door de toonsoort bepaalde noten vormen de melodie, de akkoorden en de baseline van een nummer.
  • Tempo
    • Het tempo van een track wordt gemeten in beats per minuut (BPM). Dit geeft de snelheid van de onderliggende beat van een nummer aan. Veel mensen zien het als een soort hartslag; de ‘polsslag’ van de muziek. Eén beat per seconde staat gelijk aan 60 BPM, twee beats per seconde 120 BPM, enz. Beluister hier hoe elke snelheid ongeveer klinkt.
  • Maatsoort
    • De maatsoort van een nummer geeft aan hoeveel beats er in elke maat (metrum) zitten en uit hoeveel tellen van een kwartnoot deze bestaat. De meest voorkomende maatsoort bij populaire nummers is 4/4. Deze maatsoort wordt het meest gebruikt in pop-, rock-, blues-, country- en funktracks. 

 

Wat voor gevoel roepen deze nummers op?

Het is allemaal goed en wel om te kijken naar hoe een nummer technisch in elkaar steekt, en dat is weliswaar ook cruciaal voor het succes van een track, maar het gaat er natuurlijk om wat voor gevoel een track oproept, want dit bepaalt uiteindelijk hoe goed deze door het publiek wordt ontvangen!

Daarom maakten we ook gebruik van Tunebat om per nummer te kijken hoe ‘energiek’ en ‘dansbaar’ de track is, om te kunnen zien of er ook trends bestaan in de verschillende landen. Heb je met een dancetrack bijvoorbeeld meer kans op een nummer 1-hit in het Verenigd Koninkrijk of in de Verenigde Staten?

Deze twee aspecten definiëren we als volgt:

  • Energie
    • De energie van een nummer wordt gemeten op een schaal van 1 tot 100 (waarbij 100 het meest energiek is). Het is een manier om de intensiteit en activiteit van een nummer goed te kunnen meten. Dit soort tracks voelen snel, luidruchtig en rumoerig aan. Je kunt je voorstellen dat death metal hoog scoort op de energiegraadmeter, terwijl een prelude van Bach ergens in de onderste regionen bivakkeert. Voor de muziekexperts onder jullie: de technische aspecten die worden meegenomen in deze score zijn onder andere het dynamisch bereik en de waargenomen luidheid, inzetafstand en algemene entropie.
  • Dansbaarheid
    • De ‘dansbaarheid’ wordt ook gemeten op een schaal van 1 tot 100 (waarbij 100 het meest ‘dansbaar’ is) en geeft aan hoe geschikt een track is om op te dansen. Dit wordt bepaald aan de hand van muzikale aspecten zoals het tempo, de ritmestabiliteit, beatsterkte en de regelmaat van een track.

 

De nummer 1-hitformule per land

Op basis van onze bevindingen hebben we voor elk land een formule kunnen opstellen. Aan de hand hiervan kan je zien of jouw nummer (of dat van je favoriete artiest) een goede kans maakt om bovenaan de hitlijsten van jouw land te eindigen.

Zo geldt bijvoorbeeld voor Argentinië dat je de meeste kans maakt wanneer je aan de slag gaat met een popnummer, waarbij je de toonsoort C aanhoudt, met een tempo van 111 BPM en de maatsoort 4/4. Ook zal het nummer relatief hoog moeten scoren qua energie (75) en dansbaarheid (73).

media  Waar is een hoog tempo het belangrijkst?

Hoe hoger het tempo, hoe sneller een nummer aanvoelt. Als we kijken naar de populairste nummers van het afgelopen decennium zien we dat men vooral in Mexico weg is van intensere muziek, met een gemiddeld tempo van 128 BPM. Het was ook hier dat we het nummer met de hoogste BPM van alle hitlijsten vonden, namelijk ‘Bésame’van de Mexicaanse pop-rockband Camila.

Ook in Japan (127 BPM), Brazilië (122 BPM) en België (121 BPM) is men volgens de statistieken gek op snellere nummers.

Portugal daarentegen bleek het traagste gemiddelde tempo in nummer 1-hits te hebben, met slechts 104 BPM. Drake’s wereldwijde hit ’God’s Plan’ was het langzaamste liedje op de hitlijsten daar, met slechts 77 BPM.

media Waar wordt de meest energieke muziek gedraaid, of juist wat relaxter?

Ondanks het feit dat de Spanjaarden aan de trage kant van de ranglijst zaten qua tempo, is het toch Spanje waar luisteraars liever meer energieke tunes horen, met een gemiddelde energiescore van 81 uit 100. De hit van Carlos Vives en Shakira, ‘La Bicicleta’, blijkt het meest energieke lied te zijn op de ranglijst (94/100).

Andere landen die de lijst met energieke nummers aanvoeren, zijn Japan (80/100), Brazilië (76/100) en Argentinië (75/100).

Wat meer ontspannende tunes, met een lagere energiescore, zijn het meest populair in Zuid-Afrika (58/100), het Verenigd Koninkrijk (61/100) en Portugal (61/100). Het nummer met de laagste energiescore was Ed Sheeran’s ‘I See Fire’. Dit nummer stond acht weken bovenaan de Zweedse hitlijsten en kreeg maar 5 punten toebedeeld op een schaal van 100.

media

Waar wordt de ‘dansbaarheid’ van een nummer belangrijk gevonden?

Kijken we naar de dansbaarheid, dan liggen de gemiddelde resultaten zeer dicht bij elkaar. Voor zowel Canada, Frankrijk, Nieuw-Zeeland als Portugal geldt een gemiddelde van 74 van de 100, wat suggereert dat de populairste nummers in deze landen luisteraars vooral in beweging moeten krijgen!

De meest dansbare track met een nummer 1-notering in de hitlijsten vonden we in Frankrijk, waar Gradur’s ‘Ne reviens pas’ ft. Heuss L'enfoiré vijf weken lang bovenaan de hitlijsten stond, met een score van 93 uit 100. De meest dansbare track in het Engels was ‘Old Town Road’ van Lil Nas X ft. Billy Cyrus, met een score van 88/100.

Natuurlijk moet een nummer 1-hit leuk zijn om naar te luisteren, maar de noodzaak om er ook een ‘dansbaar’ nummer van te maken gold het minst in Japan, Brazilië en Zweden.

media  
Wat kunnen artiesten met deze rankings?

Wat een nummer geliefd maakt, verschilt natuurlijk ontzettend. Vaak is de populariteit te wijten aan een bepaald gevoel dat een liedje oproept bij de luisteraar, iets dat moeilijk valt te kwantificeren en waar maar lastig een formule voor valt te bedenken. Maar als je puur naar de bouwstenen van populaire tracks in elk van deze landen kijkt, kan je als artiest daar zeker je voordeel mee doen omdat je op basis daarvan een aardig beeld krijgt van wat voor liedjes het afgelopen decennium goed hebben gescoord.