Er bestaat waarschijnlijk geen enkele beschermheilige die je meer hebt gevierd dan deze, zelfs als je niet Iers bent. 

Misschien heb je weleens je haar groen geverfd, of ooit in een traditionele volksdans meegenomen , of misschien sla je liever gewoon een pint Guinness achterover. De kans is groot dat je op een bepaald punt in je leven hebt meegefeest. 

Jij  bent niet de enige. Met onderzoek van Betway online casino, bekijken we waarom St. Patrick's Day een nationale feestdag is in vier landen en gevierd wordt in nog veel meer landen.

In 2018 waren er een schatting van 149 miljoen feestvierders in de VS . Een jaar later werden 400 monumenten in 50 landen groen verlicht ter ere van de gelegenheid, waaronder de scheve toren van Pisa, de Opera van Sydney en de Chinese Muur. 

Toch wonen er in de Republiek Ierland en Noord-Ierland in totaal maar 6,8 miljoen mensen. dat is dus minder dan 0,01 procent van de wereldbevolking.

Voor een feestdag over het leven van een christelijke missionaris uit de vijfde eeuw is dat wel een bijzondere prestatie. 

In de levensverhalen van historische figuren die zo lang geleden hebben geleefd is het soms moeilijk om te weten waar de grenz tussen feiten en ongeloofwaardige verzinsels ligt. 

Hoewel we sterk betwijfelen of de Heilige Patricius de slangen echt uit Ierland heeft verdreven – vooral omdat er nooit slangen in het land hebben geleefd – kunnen we niet ontkennen dat hij nog steeds een enorme impact heeft in het Grote Erin en daarbuiten. 

media

De Heilige Patricius werd oorspronkelijk geboren in Engeland en men gelooft dat hij het christendom heeft geïntroduceerd in Ierland voor hij op 17 maart 461 n.Chr. stierf. Op die dag wordt hij nog steeds herdacht over de hele wereld. 

De eerste St. Patrick’s Day in de geschiedenis vond echter pas plaats in 1601 en niet in Ierland, maar in Florida. Pas in de jaren 1630 werd de heiligedag officieel erkend door de katholieke kerk. 

Sinds de 17de eeuw waren de VS een populaire bestemming voor Ierse kolonisten en je vind er  nog steeds sporen van terug. In een officiële telling uit 2019 zeiden meer dan 32 miljoen Amerikanen dat ze Iers waren. 

Aangezien dat de Ieren zo sterk vertegenwoordigd zijn aan de overkant van de oceaan, is het niet verwonderlijk dat de eerste St. Patrick’s Day-parade al in 1762 werd georganiseerd in New York City. Dat is 14 jaar voordat de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring werd ondertekend. 

Naar verluidt werd het evenement georganiseerd door Ierse soldaten uit het Britse leger die heimwee hadden naar Ierland.

Ze organiseerden een heleboel feestjes, maar de deelnemers vonden het vooral fantastisch om groen te mogen dragen: een teken van Ierse solidariteit en trots dat toen verboden was in Ierland. 

En dat is niet de enige St. Patrick’s Day-traditie dat opgang maakte in het buitenland. 

Tot niet zo lang geleden werd het feest vooral beïnvloed door leden van de Ierse diaspora en niet door de bewoners van Ierland zelf. 

In 1890 woonde  ongeveer 40 procent van de mensen die geboren waren in Ierland in het buitenland. Het is dus begrijpelijk dat ze hun nationale identiteit en cultuur van de daken wilden schreeuwen. 

In ieder geval werd St. Patrick’s Day pas een officiële feestdag in Ierland vanaf 1903, en het heeft tot 1931 geduurd voordat het land zijn eerste parade organiseerde. 

De opgelegde alcoholverboden worden ook traditioneel ingetrokken op de dag zelf, waardoor drank een cruciale rol kreeg op bijna alle feestjes. 

Vandaag vind je op elk St. Patrick’s Day-feest gegarandeerd een pint Guinness op waggelafstand.Maar dat was niet altijd zo.. Van 1927 tot 1961 was het in Ierland verboden om alcohol te verkopen op St. Patrick’s Day. 

In normalere tijden trekt het St. Patrick’s Day-festival in Dublin elk jaar ongeveer 500.000 bezoekersdie samengelegd € 74 miljoen uitgeven op vijf dagen tijd. 

Maar de Ierse hoofdstad is niet de enige plek die op 17 maart in het groen wordt gehuld. 

media

Het is geen verassing dat de gigantische Ierse bevolking van Noord-Amerika ook hard gaan vieren. 

In New York City vind je de grootste St. Patrick’s Day-parade van de hele wereld, waarin 150.000 mensen meelopen uit onder andere fanfares, het politiekorps en het brandweerkorps. In Chicago gieten ze dan weer 20 kilogram groene kleurstof in de rivier voor een smaragdgroene tint.

In de VS wordt er op St. Patrick’s Day in totaal gemiddeld 13 miljoen pinten Guinness gedronken. Ook wordt er  $ 6,16 miljard uitgegeven over het hele land, waarvan $ 133 miljoen natuurlijk naar geïmporteerde kool gaat. 

Het hoogtepunt van het Londense festival is het liveconcert op Trafalgar Square. Cultuurliefhebbers kunnen op het Sarajevo Irish Festival terecht komen om Ierse toneelgezelschappen, folkmuzikanten en films te bekijken. 

De feestdag wordt niet alleen in het Westen gevierd. Ook Tokyo, Mumbai en Buenos Aires zijn drie van de wereldsteden die een feestje bouwen voor de gelegenheid. 

Maar de verrassendste plek waar ze St. Patrick’s Day vieren moet toch wel het eiland Montserrat zijn, een Brits overzees gebied dat ook wel bekendstaat als ‘the Emerald Isle of the Caribbean’.De Ierse roots van Montserrat gaan terug tot in de 17de eeuw. Toen was het eiland n populaire bestemming voor katholieke Ieren die werden vervolgd nadat ze door Oliver Cromwell werden verbannen. 

In een telling  uit 1678 bleekt het dat meer dan de helft van de eilandbewoners Iers waren. 

Tegenwoordig organiseert Montserrat een festival van 10 dagen ter ere van de Heilige Patricius, de beschermheilige van het eiland. In de parade loopt ook een groep gemaskerde dansers mee. 

In deze tijden is het moeilijk om St. Patrick’s Day te vieren zoals gewend. De normale evenementen moesten op een kleinere schaal doorgaan. 

Maar dat wil niet zeggen dat het feest niet opnieuw zal losbarsten over de hele wereld wanneer de situatie weer normaal is.

Sinds het begin van de 21ste eeuw leven er meer dan 80 miljoen mensen van Ierse afkomst over de hele wereld . Dus het voortbestaan van St Patricks Day is een van de dingen die je rekening mee kan houden tijdens deze ongeziene tijden.