De opkomst en dominantie van Mobile Gaming & Esports

Iedereen die wilt gamen, moest jarenlang een belangrijke keuze maken: console of PC? En als je die keuze dan gemaakt had, kwam je al snel voor andere kruispunten te staan: Playstation of Xbox? Desktop of laptop? Zelf bouwen of afgewerkt kopen?

Kies je voor PC, dan moet je die regelmatig upgraden met een nieuwe grafische kaart, processor, en ander toebehoren. Kies je voor console, dan moet je om de zoveel jaar de nieuwe generatie in huis halen om de nieuwste games te kunnen blijven spelen. Dat PC-gamers in de online scène een beetje neerkijken op de console-spelers, is ook geen geheim, maar dat is een discussie voor een andere keer…

Al die moeilijke keuzes werden in één keer weggevaagd door de opkomst van mobile gaming. Dankzij 4G, en de onvermijdelijke opvolgers, kan je op elke smartphone online gamen. De industrie is in enkele jaren tijd letterlijk ontploft, en zag in 2019 al een omzet van $49 miljard, goed voor meer dan de helft van de hele game-sector! En die trend gaat alleen maar verder in het voordeel van mobile. Uiteraard was het dan een kwestie van tijd voor ook de esports zich in het mobile verhaal gingen mengen.

De voordelen van Mobile Gaming & Esports

Alle voordelen van mobile gaming gaan ook op voor mobile esports, uiteraard. Ze liggen misschien voor de hand, maar ze geven de sector een massieve streep voor op de traditionele gamers.

 1. Toegankelijkheid
  Wie een relatief recente smartphone heeft, kan gamen. En wie heeft een relatief recente smartphone? Inderdaad, iedereen. Jij, je moeder, je kleine neefje, en misschien zelfs je opa. Om de paar jaar ruil je die smartphone in voor een nieuwer model, en kan je weer mee met de nieuwste games en metas. Die smartphone is natuurlijk niet goedkoop, maar het is geen extra aankoop zoals die console of PC; je hebt hem al!
 2. Mobiel
  Het klinkt voor de hand liggend, maar het mobiele aspect van je smartphone is een enorme gamechanger. Zelfs met een laptop ben je enigszins gebonden aan je huis of eventueel een openbare plaats met een goede internetverbinding. Met je smartphone kan je bijna overal grinden: op de bus, in de les, tijdens een familiefeest, op het toilet van je werk…
 3. Sociaal
  De mobiliteit geeft mobile gaming ook de kans om een meer sociaal gebeuren te worden. Je hoeft niet langer een hoop kabels en beeldschermen en stekkerdozen te organiseren om samen te gamen. Je zoekt gewoon en gezellige plek met een stabiele dataverbinding en een goeie selectie smoothies of cocktails, en voila: de perfecte LAN-party à la 2022.

De top Mobile Esports-Games

Het grote nadeel van mobile gaming is het enorme copy-cat gedrag. Laat het u niet verbazen dat sommige van de games op deze lijst hard, héél hard, op elkaar lijken. Imitatie is een vorm van vleierij als je het goed doet, en sommige copy-cats hebben uitstekend werk geleverd.

 1. PUBG Mobile

Je kan het natuurlijk ook op de traditionele systemen spelen, maar PUBG is één van de eerste échte shooters die met overweldigend succes de stap naar mobile maakten. In 2020 zat de totale prijzenpot van alle PUBG Mobile tornooien al rond de $5 miljoen, wat het met voorsprong het meest lucratieve smartphone-spel maakt.

 1. Garena Free Fire

Free Fire is zo’n copy-cat. Toen PUBG in India verbannen werd, nam Free Fire de lege plek in, en nu is het spel in Azië en Latijns-Amerika niet meer weg te denken. Het tornooi 2020 Free Fire Continental series Asia (een hele mondvol) piekte op maar liefst 2.5 miljoen kijkers! Het heeft meer downloads dan PUBG, maar de kassa van de esports rinkelt voorlopig nog wat zachter dan die van de originele Battle Royale.

 1. MMOBA’s

Arena of Valor, King of Glory/Honor of Kings, Mobile Legends: Bang Bang,… De multiplayer online battle arena scene heeft zich op mobile ontpopt tot een circus aan gelijkaardige maar daarom niet minder populaire titels. Door de restricties in China zijn er voor sommige games specifieke Aziatische versies van bepaalde games die weinig meer zijn dan een skin met dezelfde engine eronder. Bang Bang kan op de Play Store pronken met de badge 500+ miljoen downloads dankzij de enorme Aziatische markt. Daarmee alleen al zijn de Mobile MOBA’s een esport fenomeen in wording!

De top 3 is het belangrijkste, maar er zijn er nog het vermelden waard: Magic The Gathering, Clash Royale, COD Mobile… De mobile gaming industrie zal blijven uitbreiden, en elke uitgever met oog op winst (zodus, elke uitgever) zal in de toekomst blijven inzetten op mobile.

Wie droomt van een carrière in esports, maar geen krachtige hardware in huis heeft, moet vanaf nu dus enkel nog de duimen trainen en misschien preventief een leesbril aanschaffen!