De tijd dat kinderen (en volwassenen) droomden over het beroep van astronaut, piloot of brandweerman is vervlogen. Nu willen ze influencer worden, youtuber, of… gamer! Ahja, want de esports scene is groter dan ooit, en blijft gestaag groeien.

Helaas is het beroep van professioneel gamer lang niet voor iedereen weggelegd. Het kost een enorme investering van tijd om op het hoogste niveau te geraken in je verkozen game, en dan nog is de competitie voor een plekje in de pro-teams enorm. Enkel de allerbesten kunnen die droom waarmaken, en heel velen onder ons zijn niet bij die allerbesten. En dat is oké! Zoek je een toekomst in esports, dan zijn er meer opties dan enkel het gamen zelf. Hieronder een kort overzicht van jobs waar je misschien nog niet aan had gedacht!

Esports: een complexe industrie

Professioneel gamen gaat verder dan enkel de gamers achter hun scherm. De sport is wereldwijd uitgegroeid tot een miljardenindustrie. Om zo’n machine te laten draaien, heb je nood aan dezelfde mensen die ook in andere grote bedrijven de boel draaiende houden. Je kan esports het best vergelijken met een bedrijf dat actief is in de media: het bedrijf zelf moet draaien, de online aanwezigheid moet worden uitgewerkt, events en programma’s moeten worden georganiseerd… Noem maar op. Heb je een diploma en/of talenten voor een bepaalde functie gecombineerd met een diepgaande kennis van je favoriete game, dan is er een plaats voor jou!

In de spotlight

De aandacht mag dan vooral op de gamers gericht zijn, zij zijn niet degenen die het meest in beeld komen of door de luidsprekers galmen. Terwijl het scherm een mooi beeld geeft van het veld of de arena en het perspectief van een speler, klinkt telkens de stem van een caster door je headset of het stadion. Tijdens de pauzes of onderbrekingen zijn het opnieuw die casters die het meest in beeld komen. In sommige esports zijn de commentatoren daardoor meer herkenbaar dan de pro’s. Wil je echt naam maken in je favoriete game, vergeet dan even het grinden en begin met stemoefeningen! Een goede caster kan de spanning bij het publiek naar nieuwe hoogtes stuwen én tegelijk zorgen dat alle toeschouwers weten wat er precies aan de hand is op elk moment. Een talent dat misschien zelfs zeldzamer is dan dat van de professionele gamer!

Naast casters heb je in de grootste competities ook nog eens nood aan presentatoren die de analyse achteraf verzorgen, of die op het podium tussen de spelers en hun coaches om commentaar gaan vragen. Ook deze jobs vereisen natuurlijk een diepgaande kennis van de game in kwestie, maar vooral ook een talent als spreker of entertainer!

Naast de spotlights

Een esports evenement is net iets anders dan een gezellig potje split-screen gamen met je kameraden. Zeker in tornooien met een grote prijzenpot wordt het cruciaal dat alle regels gevolgd worden. In vele competitive games zijn bepaalde strategieën of acties zo voordelig dat ze als onsportief gezien worden, en dus vaak verboden zijn in officiële wedstrijden. En iemand, of een heel team, moet dat controleren. Noem ze admins of noem ze scheidsrechters, vaak zijn zij de beslissende factor in de meest spannende wedstrijden.

‘Observers’, die ken je waarschijnlijk niet. Hun rol is nochtans enorm belangrijk. Zij zorgen ervoor dat de uitzendploeg weet welke camerastandpunten op het grote scherm moeten komen om het publiek én de casters het beste beeld op het spel te geven. Om dat te doen, moeten observers alle verschillende perspectieven in het oog houden.
Live-observers zorgen ervoor dat de focus ligt op spelers die midden in de actie zitten, of die op het punt staan een play in te zetten die de loop van het spel drastisch kan veranderen.
Replay-observers beslissen vlak na elk belangrijk moment welke speler achteraf gezien het beste beeld had op de actie, en moeten soms op heel korte tijd een korte cinematic in elkaar boksen.
Ben je visueel aangelegd, kan je bliksemsnel informatie verwerken en korte edits maken, dan is observer misschien wel de job voor jou!

Voor de spotlights

Hier komen we bij de klassieke beroepen die je ook in andere sectoren aantreft. Online en offline esports evenementen zijn nog steeds “gewoon” evenementen. Er gaat een enorme organisatie aan vooraf, en die organisatie in handen hebben, is een enorme verantwoordelijkheid. Daar heb je goede event managers voor nodig.

Een esports team of een grotere organisatie die meerdere teams huisvest, is ook “gewoon” een bedrijf dat moet draaien. Daarvoor hebben ze veel mensen nodig, van HR tot product- of accountmanagers, en natuurlijk een getalenteerd marketing-team. Klassieke PR en marketing heb je altijd nodig, maar typisch aan esports is het online gebeuren en de enorme community die de teams op de voet volgen. Community managers, content creators of journalisten, social media managers… Er is wellicht geen enkele sector waarin de digitale aanwezigheid zo belangrijk is, en waar dus ook die digital natives zo gegeerd zijn!