"Voetbal is een simpel spel. 22 kerels jagen 90 minuten achter een bal, en op het einde winnen de Duitsers."

Deze legendarische quote van ex-voetballer en commentator Gary Lineker beschrijft perfect waarom voetbal eigenlijk vreselijk saai is. Maar wat als je de 22 kerels vervangt door 6 racewagens, de bal 30 keer groter maakt, een kooi rond het veld bouwt en oh ja, als je nu ook nog eens die racewagens van raketaandrijving voorziet?

Welkom bij Rocket League.

6 Spelers, 6 Wagens, 6 Acrobaten

Elk team bestaat uit 3 spelers, 3 wagens. Je geeft gas, je stuurt, je remt, je springt en je vliegt door de lucht. Ja hoor, je leest het goed: je springt en je vliegt en je zweeft door de lucht als een Tesla in de ruimte.

'Boost' is het magische woord. Over het veld zijn verschillende kleine en ook enkele grote 'boost pads' verspreid, die je 'boost meter' aanvullen. Boost voorziet je van extra voortstuwingskracht, en katapulteert je voorwaarts of omhoog de lucht in. Geoefende spelers die hun sprong en het draaien van hun wagen goed weet te controleren, kunnen zo moeiteloos een hoogvliegende bal onderscheppen en in het net van de tegenstand knallen. De ware pro's zijn heersers in dit chaotische luchtruim. Zij voorspellen precies waar de bal terecht komt, geven elkaar passes in de lucht, en scoren  de meest fantastische doelpunten terwijl ze ondersteboven en achterstevoren vliegen.

Je moet het zien om het te begrijpen. Je moet het proberen om het te kunnen waarderen. En je zal er nooit genoeg van krijgen.

1 Gigantische Bal in 1 Grote Kooi

Een gewone bal zou natuurlijk gewoon onder de wagen door gaan, en dribbelen zou al helemaal onmogelijk zijn. Daarom, en gewoon omdat het zoveel cooler is, wordt Rocket League gespeeld met een gigantische bal. Groot genoeg om bij een duel keihard langs twee kanten aangereden te worden en pijlsnel weg te stuiteren.

Lijnen bestaan niet in Rocket League. Begrippen als 'uit' en 'buitenspel' zijn voor de watjes in "normaal voetbal". Hier is de hele kooi het veld, inclusief de muren en het plafond.
Het plafond?
Tuurlijk! Gewoon die muur oprijden en gas blijven geven. De bal is belangrijker dan zwaartekracht. De bal is leven.

2 Goals voor 2 Teams

De bal moet in de goal van de tegenstander. Zo simpel is het. Bij beginnende spelers gebeurt dat heel normaal: door tegen de bal aan te rijden, die vervolgens in het juiste doel rolt. Maar wanneer meer ervaren spelers aan de bak komen, zie je opeens raketgestuurde wagens dribbelen in de lucht alvorens de bal nauwkeurig in de winkelhaak te dumpen.

Ohja, en wanneer je scoort, ontploft de bal. Want alles is cooler in Rocket League.

5 Minuten

Bovenaan het scherm, tussen de scores van beide teams, telt een klokje af van 5 minuten naar 0. Is de stand gelijk na 5 minuten, dan begint de extra tijd te lopen en de eerste die scoort, wint.
Wedstrijden in Rocket League zijn dus kort maar bijzonder krachtig. Met een bal die makkelijk snelheden over de 100 km/u haalt (dit wordt gemeten en getoond bij elk doelpunt), gaat het continu hard tegen hard. Die 5 minuten zijn dan ook best intensief, zeker op hoog niveau. De bal even rustig bij je houden en nadenken over een volgende aanval is zelden een optie. Hier gaat het altijd vooruit. Elke aanval leidt tot de volgende aanval of counter. De bal is altijd in beweging. Want dit is Rocket League.

Casual, Competitief, of vreemde Extra Spelmodi

Oefening baart kunst. Daarvoor biedt Rocket League je onder andere een tutorial en  custom training packs aan. Ben je klaar om je vaardigheden tegen die van anderen uit te proberen, kan je nog steeds kiezen hoe je dat precies wil doen. Casual wedstrijden zijn perfect om op te warmen of zonder zorgen te oefenen. Kies gewoon tussen 3v3, 2v2, of de 1v1 duels, en vlieg erin. Verliezen kost je niets, het is enkel het plezier en de ervaring die tellen.
Competitieve 'ranked' wedstrijden werken op elk gebied hetzelfde, maar winnen wordt hier opeens een stuk belangrijker. Elke winst levert je extra MMR op. Die Match Making Rank bepaalt je niveau en dus ook de spelers waar je bij geplaatst wordt. Hoe hoger je MMR, hoe hoger je rang en je prestige, en hoe cooler de cosmetische beloningen aan het eind van elk seizoen.

En dan zijn er nog de Extra Modi, omdat vliegende raketauto's in een kooi nog niet extreem genoeg zijn. In Rumble krijgt iedereen elke 10 seconden een willekeurige powerup à la Mario Kart. Hoops is een 2v2 wedstrijd met een basketbalring in plaats van een gewoon doel. Snowday speel je met een hockey puck in plaats van een bal. En Dropshot is nog vreemder: de bal wordt geladen met kinetische energie na elke aanraking, waarmee je de vloer van de tegenstand moet openbreken om te kunnen scoren…

Ik weet genoeg. Ik wil meer.

Logisch, en we hebben goed nieuws voor jou: Rocket League is helemaal gratis te downloaden via de Epic Store! Gewoon even downloaden en je kan aan de slag.

Kan je het je moeilijk voorstellen en wil je het eerst zien om het te geloven? Dan kan je terecht op het Rocket League Twitch kanaal via www.twitch.tv/rocketleague, of op YouTube bij content creators als SunlessKhan (www.youtube.com/c/SunlessKhan) of Mertzy (https://www.youtube.com/c/Mertzy).

Bezoek Betway's esports wedden pagina.