De allerbesten nemen deel aan toernooien waarnaar miljoenen mensen kijken en waarbij het prijsgeld soms oploopt tot een miljoen dollar. Kan competitieve esport als sportactiviteit beschouwd worden en moet het vervolgens erkend worden als olympische sport?

Wat is esport?

Esporten of elektrisch sporten is het competitief spelen van video- en computergames. Spelers gaan individueel of in teams tegen elkaar strijden. Dat kan zowel online maar ook op één van de grote toernooien zoals the Elektronic Sport League (ESL), Esports Federation (IESF) of the World Cyber Games (WCG).

Populaire sport

Esport zit in de lift. Laat ons even het voorbeeld van FIFA 17 nemen. Veel Europese voetbalclubs, zoals Anderlecht en Standard, hebben een eigen esporter die hun club representeert op e-toernooien. De Nederlander Koen Weijland is bijvoorbeeld e-sporter in dienst van Ajax. Hij is vast gecontracteerd en verdient maandelijks maar liefst 10.000 euro.

Competitieve esport wordt door velen blijkbaar toch al au sérieux genomen? Wordt het dan geen tijd dat het door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) erkend wordt al olympische sport? Wij zetten vijf pro’s van de integratie van esporten in het olympisch programma op een rijtje.

  1. Net als andere sporters die op professioneel niveau bezig zijn, moeten gamers tientallen uren per week trainen om een hoog niveau te halen of te onderhouden. Wat velen niet beseffen is dat gamen op topniveau een toegewijde levensstijl vereist waarin oefenen primeert.
  2. Esports zijn de laatste jaren stevig in opmars. Al hoor of lees je daar in de (mainstream) media niet veel over. Meer dan 100 miljoen mensen, verspreid over de hele wereld, spelen League of Legends. En als er een groot toernooi georganiseerd wordt is dat in een wip uitverkocht. Stel dat esports opgenomen wordt in het olympisch programma, dan zouden de Olympische Spelen een uitgebreid, nieuw en jong publiek aantrekken.
  3. Competitief gamen als olympische sport erkennen zou het imago van de sport opkrikken. Vandaag worden gamers door het gros der mensen niet naar waarde geschat. Velen beseffen niet dat het echt een denksport is waar veel tactiek aan te pas komt.
  4. Esports zijn ook gewoon leuk en spannend om naar te kijken. Merk wel het belang van een goede commentator op die een woordje uitleg geeft bij het gebeuren. Maar da’s bij elke sport primordiaal. Neem nu schoonspringen: als leek zie je het verschil niet tussen de verschillende sprongen. Het is de taak van de commentator om jou van de nodige info te voorzien.
  5. Professionele gamers zijn – tegen velen hun verwachtingen in – geen couchpotatoes. Integendeel zelfs, om te kunnen presteren op grote internationale toernooien moeten ze zich als een atleet verzorgen. Gezond eten, voldoende slapen en intensief sporten stellen hen in staat om zich gedurende een lange periode te kunnen focussen. Verder hebben ze ook een grote portie uithoudingsvermogen nodig. Ten slotte worden er ook work-outs ingelast die blessures aan de vinger, pols en rug moeten voorkomen.

 

Lees meer op de Betway Sport Wedden pagina