Het zijn ook deze ‘anciens’ die de laatste zestien grandslam toernooien onder elkaar mochten verdelen. Houden de drie grootheden ook stand in 2020? Of is het tijd voor een machtswissel?

Onverslijtbaar, maar niet onverklaarbaar

Onverslijtbaar lijkten ze wel, deze heren. Deze heilige drievuldigheid van het mannentennis blijft soeverein de grandslams en toptoernooien domineren. Federer, Nadal en Djokovic kunnen respectievelijk 20, 19 en 16 grandslambekers op hun schouw bewonderen. Voor sommigen is het een raadsel hoe deze drie de deur naar de top zo onverbiddelijk op slot houden. Er zijn natuurlijk wel enkele redenen te benoemen: de jarenlange onderlinge competitie en tonnen ervaring… om er maar twee te noemen.

Gebundelde krachten

De talloze onderlinge topduels spelen ongetwijfeld een rol in het steeds hoger stijgende niveau van de drie alleswinners. Ze gaven elkaar geen duimbreed toe, laat staan een armlengte. Om zelf te groeien, hielden ze elkaar nauwkeurig in de gaten; verscherpte de ene zijn techniek, dan moest de andere volgen. Alle drie beschikken ze over de kwaliteiten om de eerste plek te veroveren, alle drie hebben ze dit ook al gedaan. Zowel het behouden van die stek, als het bestormen ervan vergt een ijzeren discipline en grinta. Ieder succes van deze heren, is in dat opzicht eigenlijk het resultaat van de gecombineerde inspanningen van drie onversneden ras-talenten en geboren winnaars.

Maturiteit en entourage

Wie zo lang meedraait, kent het spelletje én het wereldje. Deze jongens weten exact wat en wie ze rondom zich moeten verzamelen in de race naar glorie. Met vallen en opstaan stelden ze zo hun teams en trainingsprogramma’s samen: volledig op hun maat en razend efficiënt. Zo kunnen ze blijven presteren en het maximum uit hun lichaam persen. Deze wijsheid en maturiteit zijn onvervangbaar. Het zijn wellicht hun grootste troeven tegenover het aanstormende jonge geweld. Geen van de drie is een krachtpatser, ze zijn allemaal fijnbesnaarde allrounders. Iedere slag perfectioneren en je lichaam met chirurgische precisie klaarstomen: dat is de sleutel.

Met dit in het achterhoofd, is er nog geen reden om verval aan te kondigen, maar er wordt wel steeds nadrukkelijker op de poort geklopt. De jonge garde pikt dit alles uiteraard ook op en groeit ieder jaar… 2020 zou wel eens erg spannend kunnen worden.

Jouw sportinzicht verzilveren? Ontdek de sportweddenschappen op Betway Sports.