Wie trekt dit jaar het laken naar zich toe? We laten ons licht schijnen over de grootste kanshebbers:

Djokovic: dé absolute topfavoriet

Novak Djokovic eindigde 2020 als de nummer één van de wereld, een recordwaardige zesde keer overigens, ondanks een seizoen dat naar zijn standaard behoorlijk woelig verliep. De Serviër rijfde hoe dan ook twee ATP 1000-evenementen binnen; de Cincinnati en Rome Masters, maar sputterde op de US Open, waar zijn temperament de bovenhand kreeg. In zijn laatste drie toernooien verloor de Serviër van Rafael Nadal, Lorenzo Sonego, Daniil Medvedev en Dominic Thiem.

Mede daardoor mogen we veronderstellen dat Djokovic het meest gebaat is bij de volledige reset aan de start van het seizoen. Hij zakt dus zonder twijfel af naar zijn zelfverklaarde favoriete Grand Slam met de intentie om zijn lijst van acht titels nog wat aan te dikken. Het lijdt geen twijfel dat Djokovic dit jaar mikt op het absolute Grand Slam record bij de mannen. Zoals Nadal dat doet met Roland Garros, wil Djokovic de Australian Open als tot ‘zijn toernooi’ kronen. Aan extra motivatie is er dus hoegenaamd geen gebrek, integendeel!

Na zijn opmerkingen over de behandeling van tennissers in Victoria, kreeg zijn status als ‘sympatico’ een stevige knauw. Dit zou zijn spel kunnen beïnvloeden, niet in het minst door wat vijandigheid in de tribune. Toch blijft hij nergens zo geliefd als Down Under. Op het hardcourt in Melbourne zou Djokovic sowieso heer en meester moeten zijn.

Dominic Thiem als uitdager

Dominic Thiem won slechts één titel in het verstoorde seizoen 2020, maar het was wel de US Open! De huidige nummer drie van de wereld bereikt stilaan zijn hoogtepunt als allrounder. Vooral zijn hardcourt spel is fel verbeterd. Vorig jaar verloor hij de Australian Open-finale van Djokovic en hij is de belangrijkste kandidaat voor machtsovername op Roland Garros wanneer Nadal ermee ophoudt. De Oostenrijker versloeg trouwens zowel de Spanjaard als Djokovic tijdens de ATP-Finals eind vorig jaar, waarmee hij zijn positie aan de top alleen maar kracht bijzette.

Naast Djokovic moet Thiem vooral de nummer vier van de wereld, Daniil Medvedev, vrezen. De Rus speelt bij wijlen buitenaards tennis. Hij eindigde 2020 als kampioen van de ATP-Finals, nadat hij ook de masters in Parijs aan zijn palmares toevoegde. Als Medvedev op 8 februari nog steeds in diezelfde vorm verkeert, heeft hij evenveel kans op de titel als Thiem. Het is echter altijd wat afwachten met Medvedev na een winterstop, dus geven we Thiem hier een licht voordeel.

Jouw sportinzicht verzilveren? Ontdek de sportweddenschappen op Betway Sports.