Blijft Serena soeverein?

De meest historisch relevante (en wellicht ook lastige) vraag luidt: Wat kan Serena Williams nog? Ook op 38-jarige leeftijd blijft de Amerikaanse tonen dat ze in staat is om elke wedstrijd te winnen. Van één trofee blijft ze de laatste jaren echter verstoken: die van een Grand Slam-finale. Tussen 1999 en 2016 won ze maar liefst 21 Grand Slam-titelwedstrijden, sindsdien ‘slechts’ twee van de zes die ze betwistte, waardoor ze haar laatste vier exemplaren kwijtspeelde.

Mogen we spreken van een finale-fobie? Williams domineert telkens de eerste zes ronden, maar wanneer de eindzege in zicht is, lijkt ze te verstarren.

Kan Serena dit patroon doorbreken in 2020? Haar recente trackrecord spreekt ietwat in haar nadeel: elke vrouw die in een Grand Slam-finale tegenover haar staat, weet nu dat ze te verslaan is. De vastberadenheid, haar belangrijkste troef, is desondanks onaangetast.

Roger Federer, Tiger Woods… Alle grote kampioenen kregen nog hun laatste grote triomf; geldt dit ook voor Serena Williams?

Een weelde aan talent

In de 11 Grand Slam toernooien na Serena's laatste grote overwinning op de Australian Open 2017, zagen we maar liefst negen verschillende winnaars. Het WTA werd zo een razend boeiende én bloeiende competitie.

Méér dan over ‘falende’ nummers één, gaat het nu over breed verdeelde successen. We zagen hoe Simona Halep en Caroline Wozniacki hun plek aan de top verzilverden door grote stappen te zetten, maar ook dat de jonge generatie zich met de top kan meten. Er is dan misschien geen gedoodverfde nummer één, de aflossing van de wacht moet niemand zorgen baren. De verjonging van het speelveld bracht een rijkdom aan uiterst interessante persoonlijkheden naar de voorgrond; het nieuwe decennium is zonder twijfel veelbelovend!

Het wordt dan ook razend interessant om te zien hoe Clijsters, Mertens, Van Uytvanck, Flipkens en Wickmayer hun plekje claimen in deze opvallend kleurrijke competitie.

Jouw sportinzicht verzilveren? Ontdek de sportweddenschappen op Betway Sports.