In het slechtste geval zal de Belgische Pro League een alternatieve manier moeten vinden om een eindklassement te bepalen. Welke statistieken zouden de doorslag geven?

Offensieve ploegen belonen: Wie scoorde het vaakst?

Een mogelijke waardemeter kan gevonden worden in het gemaakte aantal doelpunten per club. Zo wordt de ploeg met de meest aanvallend ingestelde speelstijl het sterkst beloond. Er valt wat voor te zeggen.

Verrassend genoeg zou Club Brugge in zo’n scenario, ondanks de hegemonie dit seizoen, stranden op de tweede plaats. Het hoogste podium is dan voor AA Gent; zij scoorden 59 keer, Brugge legde er ‘slechts’ 58 in het mandje. Het zegt natuurlijk veel over het mooie totaalvoetbal van de gedoodverfde landskampioen dat vriend én vijand zo’n telling als onrechtvaardig zouden beschouwen.

De top zes zou verder niet veel veranderen. Charleroi en Antwerp worden dan gevolgd door respectievelijk Standard en KV Mechelen.

Beste verdediging: Welke defensie stond als een muur?

Wanneer we het aantal tegendoelpunten in rekening brengen is Club Brugge wel afgetekend kampioen. Mignolet moest zich dit seizoen slechts 14 keer omdraaien. De kloof met eerste achtervolger Charleroi is dan ook groot: wel negen stuks. Deli, Mata en co mogen zich dus meer dan terecht de beste achterhoede van het land noemen. We maken ons sterk dat ook de hand van Clement hier een eervolle vermelding verdient.


Verrassend: met deze telling springt Anderlecht vlotjes de top drie in. Keeper Hendrik Van Crombrugge was vaak outstanding, wat zorgde voor amper 29 tegengoals. Met een vaak onuitgegeven en jong elftal tussen de lijnen, is dit een prestatie waaraan de paarswitte fans zich kunnen optrekken. Heeft oer-verdediger Vince the Prince dan toch zijn stempel gedrukt?


Standard, Antwerp en Gent vervolledigen dan de top zes. KV Mechelen zou met zo’n systeem de grote verliezer zijn: de maneblussers staan pas op de negende plek met 43 tegendoelpunten.

Voor de laatste noteringen voor voetbal wedden, bezoek Betway Sports.