De Limburgers kregen de zwakke thuisploeg op de knieën met 0-4. Racing Genk ademt weer. De man van de match was ongetwijfeld Ally Samatta die zijn tweede carrière hattrick in de Jupiler Pro League scoorde. De Tanzaniaanse spits is met die prestatie de eerste speler die meer hattricks scoorde voor KRC Genk dan Wesley Sonck. Samatta zet met deze deugddoende overwinning zijn club weer op de goede weg.

Hoog tijd om zich te herpakken

Racing Genk moest zich dringend bewijzen na de nederlaag van 0-6 tegen Zulte Waregem en KV Mechelen. De landskampioen nam daarom direct het heft in handen tegen Waasland-Beveren en kwam zo na twintig minuten op voorsprong. Het was Joseph Paintsil die de spits afbeet met een eerste doelpunt. Amper zeven minuten na de rust knalde Samatta zijn eerste bal in het doel. Waasland-Beveren moest dringend actie ondernemen. Het laatste greintje hoop van de thuisploeg verdween helemaal toen Samatta iets voorbij het uur zijn tweede bal in het doel tikte. De hattrick was in zicht!

Genk bouwt feestje dankzij Samatta

Met de vingers in de neus maakte de Genkse topspits zijn hattrick compleet. Genk zet Waasland-Beveren opzij met 4 doelpunten. Het is Samatta die de pluimen op zijn hoed mag steken.

Daarmee mag Genk schietgebedjes beginnen prevelen dat de Tanzaniaan niet meer naar een andere club vertrekt. Er wordt immers al een hele zomer gespeculeerd dat de spits Genk zal verlaten voor een andere ploeg. Deze prestatie zal de interesse van andere ploegen alleszins niet getemperd hebben. Samatta wil zelf ook geen uitsluitsel geven over een verlenging bij Racing Genk. Wel wordt gespeculeerd dat Genk de vraagprijs voor Samatta hoog legt om een transfer te vermijden. Men spreekt over een slordige zestien miljoen euro.

De landskampioen heeft de Tanzaniaanse spits nodig

Moest Samatta nu nog beslissen om de Belgische landskampioen te verlaten, dan zou de ploeg van Felice Mazzu met de handen in het haar zitten. Aangezien de mercato bijna gedaan is – de transfermarkt is bij ons nog tot 3 september open – zou Racing Genk het bijzonder moeilijk hebben om nog een waardige vervanger voor de 26-jarige topspits te vinden. De club heeft sowieso al niet veel ruimte in spits-positie. De jonge aanvaller Stephen Odey, die net overgenomen werd van de Zwitserse club FC Zürich, heeft nog tijd nodig om zich deftig in te spelen. Fingers crossed dat Aly Samatta Genk dus trouw blijft!

Samatta in top-5 topschutterslijst Racing Genk

Samatta brengt met deze hattrick zijn aantal treffers voor Racing Genk op 70. Met die score komt hij de top-5 van de topschutterslijst aller tijden van Racing Genk binnen. Tijdens zijn 168ste match voor Genk stak hij Elyanic Barda voorbij.

Bovendien is de kans groot dat hij dit seizoen nog een plaatsje in de top-3 bemachtigt en zo Kevin Vandenberg (met 75 doelpunten) achter zich laat. Om Wesley Sonck te kloppen moet Samatta dit seizoen nog twaalf ballen in de goal trappen. De eerste en de twee plaats worden momenteel door Jelle Vossen (111 doelpunten) en Branko Strupar (131 doelpunten) ingepalmd en dat zal 99% zeker ook zo blijven. Mocht hij bij Racing Genk blijven kan hij misschien ooit nog op de eerste of tweede plek komen te staan. Hopelijk is die reden goed genoeg om hem te overtuigen zijn contract te verlengen bij de Belgische landskampioen.