Richard Danilo Maciel Sousa Campos, bijvoorbeeld. De zoon van de bij Standard onsterfelijk geworden Wamberto kende een even boeiende als onvoorspelbare carrière tot nu toe. Eén ding is zeker: ook deze Braziliaanse Belg is een volwaardig ambassadeur van het huidige Belgische voetbal.

Een biografie vol flitsende dribbels

Het verhaal van deze offensieve middenvelder leest als een roman vol plotwendingen. Vader Wamberto was slechts 15 jaar oud toen Danilo geboren werd. Een jaar later, in 1996, zette het gezin koers naar België, waar ze hun intrek namen in het landelijke Nijlen. Via de jeugdreeksen van Ajax en Standard, startte een bewogen profcarrière bij de eerste ploeg van de Rouches in 2010. Met een flamboyant rolmodel als Wamberto, kreeg Sousa Campos alvast vrij omvangrijke voetsporen om in te treden.

Twee jaar later bleek de liefde al bekoeld en mocht hij per direct beschikken. Het werd het startschot voor een atypisch parcours. Van Metallurg Donetsk trok hij naar FK Mordovia Saransk en Dnipro Dnipropetrovsk. Objectief beschouwd een neerwaarts traject. In 2016 trok Danilo naar Antalyaspor voor een remonte van zijn haperende carrière. Ook een lucratieve stap mocht echter niet ontbreken en die werd gezet in 2019 met een contract bij Al-Wahda in de Verenigde Arabische Emiraten. Alweer een vrij korte episode, want ondertussen speelt De Belgische Braziliaan voor het Wit-Russische Dinamo Minsk.

Witte raaf in Wit-Rusland

Danilo Sousa Campos is zo’n typische subtopper voor wie het evengoed helemaal anders had kunnen uitdraaien. Briljante ingevingen werden afgewisseld met offdays, topvorm en blessureleed volgden net iets te grillig op elkaar… Het zijn details die bepalen dat we hem nu niet in één adem noemen met Hazard, De Bruyne en consoorten. Intrinsiek is de klasse van zijn vader onmiskenbaar aanwezig.

Nu danst deze ondertussen ervaren rot over de velden van Wit-Rusland. Hij is zelfs de enige Belg die de laatste weken zijn matchritme kon behouden: in Wit-Rusland werd de voorbije maanden namelijk gewoon doorgespeeld. Qua fysiek én mentaal vormpeil is er momenteel dus wellicht geen betere landgenoot te vinden…

Voor de laatste noteringen voor voetbal wedden, bezoek Betway Sports.