Meer dan 3.500 voetbalfans hebben we ondervraagd om uit te zoeken wat volgens hen een club groot maakt.

Het onderzoek steunt op 10 criteria die de grootte van een club bepalen, waarbij de fans gevraagd werd per criterium een score op 10 in volgorde van belangrijkheid te geven.

Vervolgens rangschikten we elke club die ooit in de Premier League heeft gespeeld op elk criterium.

Sommige categorieën waren eenvoudig, zoals stadiongrootte en aantal behaalde trofeeën. Andere categorieën waren ingewikkelder. Hieronder vind je een overzicht van de 10 criteria en, voor de meer complexe, hoe we ze gemeten hebben.

  • Stadiongrootte
  • Aantal aanwezige supporters tijdens de wedstrijden (stadioncapaciteit gedeeld door het gemiddeld aantal aanwezige supporters van de club vorig seizoen)
  • Aantal supporters wereldwijd (aantal volgers op Facebook en Twitter)
  • Transfer uitgaven in de afgelopen vijf seizoenen
  • Totaal aantal seizoenen in de Premier League
  • Aantal seizoenen in de Premier League in de afgelopen vijf jaar
  • Huidig aantal internationale spelers
  • Europese stamboom (een formule die alle Europese optredens, finales en trofeeën omvatte, waarbij de Champions League meer gewicht in de schaal legde)
  • Totaal aantal behaalde trofeeën
  • Aantal behaalde trofeeën in de afgelopen vijf jaar

 

Elke club scoorde punten afhankelijk van hoe hoog ze op elk criterium rangschikten.

Het team dat het hoogst rangschikte op een bepaald criterium kreeg 20 punten en het team dat 20ste werd op datzelfde criterium, scoorde 1 punt. Teams die de top 20 niet haalden, scoorde geen punten op dat criterium.

Nu wat betreft het gecompliceerdere gedeelte:

We gebruikten een formule waarbij de belangrijkere categorieën meer gewicht (en dus meer punten) kregen dan de minder belangrijke categorieën. Die formule was als volgt:

Totale aantal punten = punten in categorie X belang van de categorie.

Manchester United stond bijvoorbeeld op de eerste plaats in de categorie aantal behaalde trofeeën, wat betekent dat ze in deze categorie het maximum van 20 punten scoorden. Het aantal behaalde trofeeën werd verkozen tot de belangrijkste categorie (met een gewicht van 10) waardoor Man Utd dus in totaal 200 punten scoorde (20x10) in deze categorie.

Aston Villa eindigde als zevende in de categorie aantal seizoen in de Premier League, wat betekent dat ze hierin 14 punten scoorde. De categorie werd verkozen tot de vijfde belangrijkste, met een gewicht van 6. Aston Villa scoorde daardoor in totaal 84 punten in deze categorie (14x6).

Het optellen van alle scores van elke club in alle categorieën gaf ons uiteindelijk een totale score en een definitieve rangschikking van elke club die ooit in de Premier League heeft gespeeld, van grootste club naar kleinste club.

 

Bezoek Betway’s pagina voor voetbalweddenschappen.