Wie er uiteindelijk ook zijn brood mee zal verdienen? Dat valt te voorspellen aan de hand van vier grote pijlers: techniek, spelinzicht, atletisch vermogen en mentaliteit. We ontleden elk van deze basiscompetenties.

Techniek: balgevoel én discipline

Balgevoel is doorgaans aangeboren, de combinatie met oefening en discipline leidt tot meesterschap en zelfs virtuositeit. We hebben het over:

  • Balcontrole: De mogelijkheid om een bal zo snel mogelijk helemaal te claimen en aan de voet te laten ‘kleven’.
  • Dribbelvaardigheid: Snelheid van beweging, slimme manipulatie, de kunst om tegenspelers in de wind te zetten… allemaal cruciaal om succesvol te zijn.
  • Accurate pass- en schietvaardigheid: Ook op afstand controle houden over de bal is uiterst belangrijk. Je moet het doel of medespelers zo efficiënt mogelijk bereiken.
  • Lichaamscontrole: Bij voetbal komen heel wat krachten kijken. Je moet explosief kunnen starten, abrupt stoppen, stevige bodychecks kunnen weerstaan… Dit allemaal terwijl je de bal perfect onder controle houdt.

Spelinzicht: een specifieke intelligentie

Topvoetballers, denk maar aan De Bruyne of Messi, hebben schijnbaar ‘ogen op hun rug’. Ze weten steeds perfect waar de bal, teamgenoten en tegenstanders zicht bevinden en vooral: zullen bevinden. Dit ruimtelijk bewustzijn is een enorme troef om het spel in te schatten en naar hun hand te zetten.
Ook tactisch inzicht is hierbij belangrijk. De ene match is de andere niet, net zoals de ene strategie succesvol is bij deze wedstrijd, maar niet bij een andere. Spelers die de strategie écht beheersen en doorgronden zijn vanzelfsprekend in het voordeel.
Hetzelfde geldt voor risicobeheer. Gedurfde acties breken het spel vaak open, maar leiden ook tot kwetsbaarheid. Die balans moet een speler in een mum van tijd kunnen opmaken.

Atletisch vermogen: uithouding, snelheid en coördinatie

Voetbal is een gemiddelde sport op vele fysieke vlakken. Het is niet even uitputtend als wielrennen, niet zo belastend als basketbal en minder technisch als sierduiken, maar vergt wel een hoog gemiddelde op al deze vlakken. Wie een goede conditie heeft, maakt meer kans om op het eind van een wedstrijd of tijdens verlengingen alsnog het verschil te maken. Wie blessuregevoelig is, mist teveel carrièrekansen en er is wel degelijk een zeer lange technische groeicurve. Een goed voetballer is dus maar best een allround sportman/vrouw.

Mentaliteit: grinta en sportiviteit als vliegwiel

Zonder de juiste mentaliteit raken ook voetballers zelden verder dan de provinciale reeksen. Topsport impliceert een flinke dosis discipline, sportiviteit en competitiviteit. Genoeg grinta om door een muur te gaan, maar tegelijk voldoende respect om het spelletje eervol te winnen: ook dáár ligt vaak de missing link tussen amateur en topatleet.

Voor de laatste noteringen voor voetbal wedden, bezoek Betway Sports.