Er zijn Engeland en Kroatië enerzijds, en Schotland en Tsjechië anderzijds. Die eerste twee zijn grootmachten, de andere potige middenmoters. Alles bij elkaar is dit een groep zonder zwak broertje, waarin iedereen kan profiteren van puntenverlies van de andere teams. Een favoriet? Goed dan: Engeland blijft de bakermat van het voetbal, mét ’s werelds potigste competitie.

Engeland: groepsfavoriet in opbouw

Het grote Engeland is deze jaren weliswaar nog steeds een absolute topploeg; het is echter even afwachten wat alle nieuwe gezichten zullen doen. Eén ding is zeker: wedstrijden met Engeland zijn een plezier voor de neutrale toeschouwer. Hun doelsaldo doorheen de kwalificaties was maar liefst 37 tegen 6; dan mag je jezelf een offensieve ploeg noemen. Verwacht wordt dat Engeland de groepsfase vlotjes doorkomt, waarna ze nog even meedoen voor de ereplaatsen, maar wellicht niet tot in de finale. Aan Harry Kane en de zijnen om het tegendeel te bewijzen. Pittig detail: de Engelsen zagen in 2019 hun kwalificatie-winning streak van maar liefst 43 opeenvolgende zeges abrupt gestuit door… jawel: Tsjechië!

Kroatië: altijd gevaarlijk!

Kroatië haalde al twee keer de kwartfinale op een EK, het laatste WK in 2018 waren ze zelfs verliezend finalist. Kroatië is met andere woorden een land dat goed gedijt op dit soort toernooien. Eén en ander heeft te maken met sleutelspelers op posities die het verschil maken voor de hele ploeg. Exponent hiervan is uiteraard Luka Modric. De oerdegelijke spelverdeler van Real Madrid is een vaste waarde voor dit team. Voeg hierbij de vechtlust en verbetenheid van de hele ploeg en je weet: Kroatië blijft favoriet voor de top 4.

Schotland: gemotiveerd als mede-gastheer

Het is alweer een tijdje geleden dat Schotland nog eens een eindronde bereikte. Aan de infrastructuur ligt het niet; de Schotten zijn één van de gastlanden dit EK. In 1992 en 1996 bleef hun deelname telkens beperkt tot de groepsfase. Met Engeland en Kroatië in de groep hebben ze ook nu de statistieken tegen, maar de schotten kúnnen wel voetballen. Bovendien zullen ze voor eigen publiek de nodige extra grinta vinden. Met een aanvoerder als McGinn is in die omstandigheden alles mogelijk!

Tsjechië: een vaste waarde 

Sinds Tsjechië onafhankelijk werd, waren ze er altijd bij in de eindrondes van elk Europees kampioenschap. Dan weet je dat de basis alvast goed zit. In 2016 overleefden de Tsjechen de groepsfase niet, beter doen is dus het doel. Ook voor hen geldt dat deze groep geen cadeau is. Met Darida en Souçek in de rangen, is er echter voldoende strijdkracht om van ieder wedstrijd een cliffhanger te maken. Met wat geluk en de juiste vorm hebben ook deze jongens hun kans.

Voor de laatste noteringen voor voetbal wedden, bezoek Betway Sports.