Zweden, Polen en Slovakije zullen dus op hun best moeten zijn om in deze groep overeind te blijven. Daarvoor hebben ze gelukkig allemaal de spelers, maar het moet allemaal wat meezitten, zeker voor het kleinere Slovakije. Een interessante groep, al was het maar om te zien in hoeverre de andere teams de Spanjaarden uitputten en zo het vervolg van het toernooi mee bepalen.

Spanje: traditioneel topfavoriet

Een veelzeggend weetje: Spanje is het enige nationale team dat zijn Europese titel wist te verlengen en dus tweemaal op rij een EK kon winnen. Het zegt iets over wat zo’n toernooi betekent, daar rond het Iberische schiereiland. La Roja heeft de missie om de wereld te tonen dat Spanje hét voetballand bij uitstek is en blijft. Grootste aderlating is ongetwijfeld de afwezigheid van Sergio Ramos (Real Madrid is trouwens helemaal afwezig in de Spaanse ploeg dit EK). Gelukkig zijn er nog tal van spelers die helemaal op zichzelf een team tot een topploeg kunnen katapulteren. Het voordeel van over zo’n hoogwaardige competitie te beschikken…

Zweden: underdog… maar ook enkelbijter

Zweden wordt traditioneel beschouwd als een team waartegen grotere ploegen moeten winnen, maar niet zonder bloed, zweet en tranen. Zweden zijn stug, groot en fysiek sterk. Voeg daarbij een stevige portie techniek en je weet dat een walk-over eerder onwaarschijnlijk wordt. Op een goede dag kunnen de Zweden iedereen aan, maar een constant niveau bleek tot nog toe moeilijk te handhaven. Eén uitschieter dateert van ondertussen al een tijdje geleden: in 1992 wonnen ze hun groep door Frankrijk, Engeland en latere winnaar Denemarken achter zich te laten. Voetbal en Zweden; het is meer dan ooit een grillige combinatie. De veruitwendiging van die onvoorspelbaarheid; Zlatan Ibrahimovic, is er helaas niet bij wegens blessure.

Polen: Lewandowski en co. 

De kwartfinale in 2016 was meer dan een teken aan de wand; Polen nestelt zich comfortabel in de betere helft van het Europese voetbal. Portugal had penalty’s nodig om de polen toen uit het toernooi te wippen. Polen beschikt over een stevig blok met één superjoker: Robert Lewandowski. Menig kenner noemt Lewandowski nog steeds de allerbeste spits ter wereld. Daar valt wat voor te zeggen. Het huidige Poolse EK doelpuntenrecord staat op naam van Jakub Błaszczykowski met drie stuks. Hier valt sowieso geschiedenis te schrijven!

Slovakije: klein maar dapper

Slovakije bereikte deze eindronde via de playoffs en mag gezien worden als de ‘makkelijkste’ tegenstander in de groep. Toch mogen we niet vergeten dat ze vorige editie de achtste finales bereikten. Werklust en discipline compenseren het gebrek aan pure klasse. De naam van de captain luidt niet toevallig: ‘Marek Hamšík’.

Voor de laatste noteringen voor voetbal wedden, bezoek Betway Sports.