De Engelsen kennen onze kwaliteiten bovendien als geen ander; de meeste van onze wereldsterren hebben een sterke link met de Premier League. Is die voorkennis echt het enige voordeel van de Three Lions bij het aankomende Nations League duel?

De cijfers: David soeverein tegen Goliath

Engeland wordt dan wel alom beschouwd als de bakermat van het spelletje, de Belgen hebben hen de laatste jaren op alle vlakken ingehaald. België duldt trouwens geen enkel team boven zich op de FIFA-ranking. Wat niet betekent dat Engeland een hapklare brok zou zijn. Met een puike vierde plaats op de lijst en een geschiedenis die de onze nog steeds doet verbleken, worden ze veruit de meest te duchten tegenstander voor onze Rode Duivels in deze Nations League.

Toch draait iedere studie van recente statistieken gunstig uit voor de Belgen. Neem nu de Nations League zelf: België won van Denemarken en IJsland met respectievelijk 0-2 en 1-5 cijfers. Engeland moest het stellen met een 0-0 gelijkspel tegen Denemarken en een nipte 0-1 overwinning in IJsland.

Ook de onderlinge confrontaties schetsen een meer dan hoopvol beeld voor België: Tijdens de wereldbeker van 2018 in Rusland, keken beide teams elkaar tweemaal in de ogen. Het waren de Engelsen die telkens teleurgesteld de blik moesten afwenden. Met een 0-1 overwinning en een 2-0 zege, trokken de Duivels aan het langste eind.

Nog enkele veelzeggende cijfers: van hun laatste 20 wedstrijden wonnen de Belgen er 17, verloren ze tweemaal en speelden ze één keer gelijk. Engeland won maar 13 keer, verloor vijfmaal en haalde twee keer een gelijkspel. De Belgen scoorden 63 keer, de Engelsen ‘maar’ 50. Engeland won bovendien maar 8 keer met meer dan één goal, België maar liefst 16 keer.

Toch opletten, want…

Zoals gezegd zet je de potige Engelsen niet zomaar even opzij. Daarvoor heeft het team veel te veel kwaliteiten én is voetbal te onvoorspelbaar.

Enkele statistieken tonen dat de Drie Leeuwen allesbehalve kansloos zijn tegen onze elf Duivels: zo won Engeland in de laatste twintig wedstrijden even vaak als België met minstens 3 doelpunten. Ze hielden ook 11 keer de netten schoon, wat maar één keer minder is dan België.

Eén ding is zeker: Gareth Southgate en zijn team zullen zich niet zomaar gewonnen geven. Beide teams moeten ook noodgedwongen enkele jongere spelers tussen de lijnen zetten. De grootste aderlating voor de Rode Duivels is ongetwijfeld een zeer onzekere Eden Hazard. In Engeland worden enkele sleutelspelers tijdelijk geweerd wegens gedrag dat inging tegen de huidige coronamaatregelen. Benieuwd hoe de coaches dit zullen opvangen!

Voor de laatste noteringen voor voetbal wedden, bezoek Betway Sports.