Het EK 2022 voetbal voor dames blijft de neutrale toeschouwer verwennen. Ondertussen zijn ook alle halvefinalisten gekend. Engeland, Zweden, Duitsland en Frankrijk, allemaal ploegen die ook hun poule wonnen, versloegen respectievelijk Spanje, België, Oostenrijk en Nederland. Weliswaar niet zonder slag of stoot (onze Belgische dames stonden absoluut hun mannetje), maar onlogisch is dit verdict zeker niet. Rest ons de hamvraag: Wie is nu de topfavoriet?

Raakt Spanjekiller Engeland voorbij Zweden richting finale?

Engeland scoorde tijdens de groepsfase van het EK gemiddeld bijna vijf doelpunten per wedstrijd. Qua visitekaartje en bewijs van vormpeil kan dit tellen. Toch bleek Spanje geen hapklare brok, integendeel. De balvaste Spaanse dames toonden zich in de eerste helft van hun kwartfinale razend efficiënt. Ze verstikten de Lionesses en scoorden in de tweede helft zowaar het openingsdoelpunt!

Tijd voor de Engelse coach om risico’s te nemen. Ze bracht Alex Greenwood in voor de teleurstellende Rachel Daly. Deze ingeving wierp vrijwel onmiddellijk vruchten af; doordat Spanje steeds meer de slag om het luchtruim verloor, scoorde Ella Toone koudweg de 1-1 gelijkmaker. Op naar verlengingen dus… Daarin waren de Spaansen plots té defensief, waardoor ze het spreekwoordelijke deksel onverbiddelijk op de neus kregen. 2-1 en dus winst voor The Lionesses!

Een mooi parcours voor Engeland, maar dit duel toonde ook enkele kwetsbaarheden. Benieuwd of de Zweedse dames die weten te benutten.

Het wordt wellicht zweten voor Zweden…

Zweden kon ons eerlijk gezegd nog niet echt overtuigen dit toernooi. Tegen een uiterst stug België hadden de Zweedsen maar liefst 33 doelpogingen nodig om op de valreep het laken naar zich toe te trekken. Toegegeven: de noodlottige COVID-golf die hun kamp geselde, biedt een valabel excuus.

Tijd om eindelijk te schitteren? Dat mogen ze alvast op eigen terrein proberen tegen Engeland. Eén ding is zeker: de veerkracht die ze tot nu toe in het toernooi hebben getoond, zal tot het uiterste worden getest. Niet onbelangrijk: de Zweedse dames hebben twee dagen minder om zich voor te bereiden op hun halve finale… We mogen dus zeker spreken van een voordeel voor de Lionesses, maar voetbal blijft gelukkig voetbal. Eén van de belangrijkste troeven van vrouwenvoetbal is dat het nog vaker verrast dan de mannelijke tegenhanger.

Duitsland – Frankrijk: altijd vuurwerk!

Duitsland denderde als een pletwals door dit EK, de tegenstand tot banale obstakeltjes herleidend. Zoek je een favoriet? Laat het dan de Duitsers zijn! Die rol verdien je wanneer je geen enkel tegendoelpunt incasseert tot in deze fase van het toernooi. Defensie, middenveld, aanval; het Duitse plaatje klópt. Of hoe Gründlichkeit en frivole creativiteit elkaar perfect versterken…

Voor het toernooi én de neutrale toeschouwer is het dan ook een zegen dat Duitsland nu Frankrijk treft. Die laatsten mogen we namelijk allerminst onderschatten. De Françaises verstikten Nederland in de kwartfinales, met talloze doelpogingen tot gevolg. Alleen slordigheid en een enorm sterke Nederlandse keeper hielden hen in de reguliere speeltijd van een oververdiend doelpunt. Hun doorzettingsvermogen werd alsnog beloond in de verlengingen toen Nederland een penalty moest toestaan. Chelsea's nieuwe aanwinst, Eve Perisset, schoot Frankrijk voor het eerst in hun geschiedenis voorbij de kwartfinale op een EK. De kwaliteit die ze toonden laat alvast het beste vermoeden voor dit ongetwijfeld zwaarbeladen burenduel.

Zoals gezegd: vrouwenvoetbal blijft heerlijk onvoorspelbaar. We maken ons sterk dat de fraaie spankracht die het toernooi tot nu toe typeert, zich vrolijk zal doorzetten in deze halve finales. May the best win!