En voor bepaalde spelers speelt dat niet in hun voordeel. Dat is bijvoorbeeld het geval voor ex-Gouden Schoen Sven Kums die, sinds de komst van Kompany, niet eens meer op de bank gezet wordt. Peter Zulj neemt volledig zijn plaats in. Maar wat moest er dan gebeuren met Kums? Een transfer leek geen evidentie aangezien hij nog een contract tot 2022 heeft bij Anderlecht. Het verdict is gevallen: AA Gent huurt Kums voor één seizoen aan Anderlecht zonder aankoopoptie.

Kompany werd door Kums met open armen ontvangen

Eerder dit jaar verklaarde Sven Kums nog dat hij blij was met de komst van Vincent Kompany. Hij verwachtte veel van hem als trainer aangezien hij in Kompany een echte leider op het veld zag. Hij ging ervanuit dat de samenwerking met Kompany nieuwe deuren voor de club zou openen.

Mocht de 31-jarige middenvelder weten hoe zijn toekomst er vandaag zou uitzien, dan zou hij die woorden hoogstwaarschijnlijk nooit hebben uitgesproken. Voor de komst van Kompany was Kums de spilfiguur op het middenveld in Anderlecht. De laatste maanden geraakte hij niet verder dan de tribune. Kums is dan waarschijnlijk ook wel niet rouwig om het feit dat hij gedurende één seizoen terugkeert naar AA Gent.

Terug naar de club waar hij gloriejaren beleefde

Terugkeert want Kums speelde al bij AA Gent tussen 2014 en 2016. Onder de vleugels van coach Hein Vanhaezebrouck hielp hij de club mee aan de Belgische landstitel in het seizoen van 2014-2015. Hij speelde in die periode 89 wedstrijden voor de buffalo’s waarvan 73 als kapitein. Een taak die hij met glans uitvoerde. Kums speelde een hoofdrol in het behalen van de eerste landstitel. En die prestaties werden beloond met de Gouden Schoen die hij in 2015 in ontvangst mocht nemen. De middenvelder zou voortaan als de 62e winnaar van de Gouden Schoen door het leven gaan.

Internationale carrière lonkt

En zo’n titel opent uiteraard deuren. Ook op internationaal vlak. Het leverde hem een transfer naar het Engelse Watford op. Er ging maar liefst 9 miljoen euro voor hem over de toonbank. Het lukte hem echter niet op zijn stempel te drukken op het spel van de Engelse club waardoor hij uitgeleend werd aan het Italiaanse Udinese. Ook daar bereikte hij niet het niveau dat hij bij de Buffalo’s had.

Back to the roots

Zijn ondermaatse prestaties resulteerden in een terugkeer naar België. In 2017 tekende de Dilbekenaar een contract bij zijn jeugdclub Anderlecht. Ook hier slaagde hij er niet in om uit te blinken.

Anderlecht wil Kums wel niet kwijt. Ergens gelooft de club er dus toch nog in dat hij zijn capaciteiten van 2015 opnieuw zal boven halen. Maar nu zijn ze hem gewoon een seizoen liever kwijt dan rijk…

Terugkeren naar AA Gent voelt voor Kums als thuiskomen. Hij loopt er alvast drie oude bekenden – Brecht Dejaegere, Nana Asare en Laurent Depoitre – tegen het lijf. Zij zijn, net als Kums, overblijvers uit het Gentse kampioenenjaar. Misschien doet die nostalgie hem weer boven zichzelf uitstijgen?

 

Een overzicht van Kums zijn carrière:

  • 2006-2007: Lierse
  • 2007-2011: Kortrijk
  • 2011-2013: Heerenveen (Ned)
  • 2013-2014: Zulte Waregem
  • 2014-2016: AA Gent
  • 2016-2017: Udinese (Ita)
  • 2017-2019: Anderlecht
  • 2019-2020: AA Gent

 

 Lees meer op de Betway Sport Wedden pagina.