Sommige clichés over voetballers klinken misschien waar: voetballers hebben sterke persoonlijkheden, Menig balvirtuoos zuigt maar al te graag de schijnwerpers naar zich toe. Er zijn echter ook uitzonderingen: spelers die minstens even belangrijk zijn voor hun team (en niet zelden zelfs nóg bepalender). Spelers die het algemene belang vooropstellen en de aandacht liever schuwen ten voordele van hun focus en overzicht. Een typevoorbeeld hiervan maakt nu het mooie weer bij Atletico Madrid: defensieve middenvelder Geoffrey Kondogbia. Zelf doet hij het amper, daarom zetten wij hem hier even in de spotlights.

Van het kleine Nemours naar het wereldtoneel

Geoffrey Kondogbia werd geboren op 15 februari 1993 in het kleine Franse stadje Nemours. Ondanks zijn bescheiden inborst en eerder voorzichtige eerste pasjes op het voetbalgras, werd zijn talent al snel opgemerkt door zowel lokale trainers als leeftijdsgenoten. Het duurde dus niet lang voordat hij werd opgepikt door een plaatselijke club.

Kondogbia's bekendheid begon bij Lens, waar hij op de radar verscheen bij scouts van verschillende Europese topclubs. In 2012 maakte hij de overstap naar het Spaanse Sevilla, waar hij zich al snel ontpopte tot één van de beste jonge middenvelders van Europa. Zijn dominante optreden in La Liga trok de aandacht van AS Monaco, dat hem in 2013 contracteerde.

Ook in Monaco bleef Kondogbia indruk maken, toonde hij zijn veelzijdigheid en etaleerde hij zijn technische superioriteit. Hij was een uiterst belangrijke speler voor de club en een absoluut bepalende pion tijdens de knappe Champions League campagne van 2014/2015, waarin Monaco de kwartfinale bereikte. Het leverde hem meteen 5 caps op voor de Franse nationale ploeg. In 2017 verhuisde hij naar Valencia, waar hij zich al even snel in de harten van het publiek speelde. Zijn gedienstige, plichtsbewuste en onverzettelijke stijl, gecombineerd met zijn technisch vermogen, maken Kondogbia tot een zegen voor elke coach én fan.

In 2020 maakte Kondogbia de overstap naar Atletico Madrid, waar hij zich eveneens ontpopte tot trouwe soldaat in de ploeg van Diego Simeone. Met zijn stevige schot, luchtduelkracht en verdedigende vaardigheden stal hij meteen ook de zieltjes van de fans in het Civitas Metropolitano.

Nuchtere, warme inborst

Buiten het veld staat Kondogbia bekend om zijn bescheiden en nuchtere persoonlijkheid. Hij heeft een hechte band met zijn familie, die hem al gedurende zijn hele carrière met volle toewijding ondersteunen.

Geoffrey Kondogbia’s opmerkelijke klim van het anonieme Nemours  naar de top van het wereldvoetbal vormt het grootste bewijs van zijn talent, vastberadenheid en harde werkkracht. Kortom: Kondogbia is één van de beste middenvelders ter wereld met nog steeds een zeer mooie toekomst voor zich.