Eindigt deze match op een draw, dan wordt Anderlecht de breed lachende derde. ‘Als twee honden vechten om een been…’: wordt het cliché dit weekend bevestigd?

Mechelen: onverhoopt eerherstel?

Het was een opmerkelijk seizoen voor de Mechelaars: na een woelige periode maakten de bekerwinnaars een droomstart in de Jupiler Pro League. Het verbeten collectieve blok ging over de tongen. Zowat de hele spelersgroep, die al vele watertjes had doorzwommen, werd behouden. Dat was eraan te zien: Coach Vrancken beschikt over een team dat voor elkaar én de vurige supporters door een muur gaat.

Van alle pretendenten had Mechelen de top zes het scherpst in het vizier, maar net dat vizier bleek tegen Eupen wat minder accuraat. Vele kansen, de vertrouwde goede wil, maar slechts een 1-1 als resultaat. Hierdoor ligt de strijd nog volop open. Als Mechelen wint tegen Genk is het altijd geplaatst, bij verlies mag Genk juichen. Wordt het een gelijkspel, dan is het afwachten wat Anderlecht doet…

Redt Genk het wisselvallige seizoen?

Dit seizoen ontbrak het de landskampioen aan standvastigheid. Hiervan is de trainerswissel een treffende illustratie. Onder Wolf werd het verzorgde, aanvallende voetbal teruggevonden, maar de grilligheid bleef. Dat de Limburgers hun lot nu in eigen handen hebben, hebben ze te danken aan de eveneens inconsequente prestaties van hun rechtstreekse concurrenten. Vooral de lijdensweg van Anderlecht houdt het laatste ticket voor play-off 1 beschikbaar.

Winnen tegen Oostende was een absolute must op de voorlaatste speeldag. Het lukte, maar pas nadat de kustboys met een man minder kwamen te staan. Het spelbeeld van de eerste helft baart de trainer zorgen. Ook het geblesseerd uitvallen van captain Sebastien Dewaest is een behoorlijke aderlating. Toch blijft Genk op papier de meerdere van KV Mechelen; afwachten of het dit ook op het gras kan tonen. Alleen winst is voor Genk goed genoeg.

Anderlecht: ‘de derde hond’?

Het mag duidelijk zijn: De paars-witte burger had zich dit seizoen anders voorgesteld. De terugkeer van Vince the Prince, met in zijn kielzog enkele toppers uit zijn netwerk, had niet het verhoopte effect. De strategie werd al gauw een proces van lange adem, térgend lang voor de fans. Play-off 1 leek het hele seizoen ongrijpbaar. Ook Anderlecht profiteert vooral van het onstabiele vormpeil van de rechtstreekse tegenstanders.

De laatste weken presteert de recordkampioen wel weer op niveau, met enkele onvervalste walk-overs tot gevolg. Ook Zulte-Waregem, toch niet meteen een lichtgewicht, werd overtuigend knock-out geslagen. Paars-wit heeft zijn lot niet in eigen handen: Alleen een zege voor Anderlecht én een draw in Genk kunnen het donkere seizoen van de Brusselaars nog kleur geven.

Voor de laatste noteringen voor voetbal wedden, bezoek Betway Sports.