Ook Antwerp ontkomt niet aan dit lot: Lazlo Bölöni en Ivan Leko stonden dit seizoen al aan het roer en nu mag Frank Vercauteren het schip verder richting top loodsen. Is gentleman, maar ook pragmaticus, Vercauteren de juiste keuze?

‘Eerste keuze’ van het Antwerp bestuur

Het mag dan een beetje ironisch klinken in deze trainerscarrousel: Vercauteren was de ‘eerste keuze’ volgens het Antwerp bestuur. Dat is verre van onlogisch. De Molenbeke die zijn voetbalopleiding genoot in de Anderlechtstal, waar hij ook (meer dan eens) de trainerspositie bekleedde, wordt alom beschouwd als een oerdegelijke coach. Met name zijn strategische flexibiliteit om te spelen naar de kwaliteiten van zijn team, wordt overal gewaardeerd. Met een veelzijdig team als Antwerp, lijkt dit alvast een goede keuze. Het verschil tussen de stugge oorlogsvoering van Bölöni en de bijna naïeve aanvalsdrift van Leko is groot; Vercauteren belichaamt een welgekomen middenweg.
Voor het Antwerp bestuur was het vooral de combinatie van een doorgedreven kennis van onze competitie, gekoppeld aan ruim voldoende buitenlandse ervaring die de doorslag gaf. Ook daarop valt inderdaad weinig af te dingen.

Vercauteren zelf geeft aan vooral te willen behouden wat goed is. Leko was goed bezig, zegt hij.  Dit wordt ook beaamt door de spelerskern. Drastische wijzigingen in het spelbeeld moeten we dus niet meteen verwachten, al vermoeden we wel dat zijn extra dosis realisme voor het bestuur een verademing kan zijn.

Meerdere JPL opties

Vercauteren kon rekenen op de interesse van nog andere eersteklassers. Zoals gezegd haalde de Belgische ‘trainershakbijl’ ook deze eindejaarperiode stevig uit. O.a. Standard en Genk hadden Vercauteren graag ingelijfd. Vercauteren zelf was vooral gecharmeerd door de spelersgroep en de ambities van Antwerp. Het valt niet te ontkennen dat De Sinjoren zich al jaren manifesteren als een absolute vaste waarde aan de top. Die uitdaging wil Vercauteren aangaan. Hij ziet bij Antwerp het potentieel om zelfs de titel te halen. Bij de andere geïnteresseerde clubs voelde hij dit iets minder. Afwachten of hij gelijk had, zeker wat ploeg in vorm Racing Genk betreft.

De kampioenenmaker tekende een contract van vijf maanden, mede omdat zijn gezin nog in Rusland verblijft. Als het van hem afhangt, hoeft het zeker niet bij die korte periode te blijven. Is gentleman Franky helemaal back?

Voor de laatste noteringen voor voetbal wedden, bezoek Betway Sports.