De Belgische scheidsrechters beloven voor het seizoen 2018-2019 beterschap met de VAR. Ook willen ze het algemene niveau van de arbitrage in de Jupiler Pro League naar omhoog. Dat zeggen scheidsrechter Lawrence Visser en oud-scheidsrechter Frank Debleeckere.

Drie dagen lang sloegen de Belgische scheidsrechters hun tenten op in Tubeke voor een korte stage. Samen met technisch directeur Bertrand Layec bespraken ze de richtlijnen voor het komende seizoen. “De voorbereiding is heel nuttig geweest. Na een break van een aantal weken is het heel belangrijk om, een week voor de start van de competitie samen te komen en de batterijen weer op te laden. Fysieke testen, technische lijnen zetten, veel video’s bekijken: het hoort allemaal bij de voorbereiding”, klonk het bij scheidsrechter Lawrence Visser.

Niet alle scheidsrechters slagen voor testen

Scheidsrechters in de hoogste klassen moeten er sinds 17 oktober 2019 voor zorgen dat hun vetpercentage niet hoger is dan 12 procent. Anders mogen ze niet meer fluiten. Ze kunnen dan hoogstens nog aangesteld worden als videoscheidsrechter (VAR). Maar dit jaar haalden niet alle scheidsrechters deze grens. “Elk jaar zijn er scheidsrechters die niet slagen, zoals dit jaar Frederick Geldoff en Wim smet. Maar zij krijgen op 27 augustus een herkansing om hun testen opnieuw te lopen. We hebben een groep van 25 scheidsrechters voor 1A en 1B gecombineerd, dus we kunnen hun (voorlopige) afwezigheid wel opvangen. Maar we hopen natuurlijk dat we hen na hun testen opnieuw bij de groep kunnen rekenen”, zei oud-scheidsrechter Frank De Bleeckere.

Veel fouten met VAR seizoen 2017-2018

Het allereerste seizoen met de VAR werd gekenmerkt door heel wat onduidelijkheden en foute beslissingen. “Er waren te veel fouten. Daarom is het goed dat er enkel nog actieve refs als VAR aangeduid worden. Het aantal interventies van de VAR moet naar beneden. Enkel bij flagrante gevallen moet die ingrijpen”, vinden de scheidsrechters. De bedoeling blijft natuurlijk dat de VAR gewoon niet moet ingrijpen. De scheidsrechter blijft de hoofdverantwoordelijke tijdens de wedstrijd.

Het VAR-niveau moet naar omhoog

De scheidsrechters doen heel wat VAR-oefeningen om zo consistent mogelijk beslissingen te kunnen nemen. “Deze VAR-oefeningen gaan we het hele seizoen lang blijven herhalen. We hebben de richtlijnen van de UEFA die we gaan volgen, maar we hebben ook onze eigen beelden die we gaan blijven bekijken. De VAR is een enorm belangrijk gegeven geworden in het voetbal.”

Op naar de elite

De scheidsrechters worden op alle niveaus zo goed mogelijk begeleid: “Lawrence Visser is gepromoveerd in UEFA van groep 3 naar groep 2. We hebben ook al Alexandre Boucaut en Jonathan Lardot in groep 2. Daarna moeten we de volgende stap zetten naar groep 1, en daarna hopelijk naar de elite. Het is nog een lange weg, maar we zijn aan het bouwen op die weg naar de toekomst”, zegt De Bleeckere.

Opfrisser: wat is de VAR precies?

De videoscheidsrechter (VAR) is een volledig gekwalificeerde scheidsrechter. Hij bevindt zich buiten het speelveld en staat via een radio in verbinding met de scheidsrechter. Een tussenkomst van de VAR kan alleen in vier gevallen: een doelpunt, een penalty, een rode kaart of een bestraffing van een verkeerde speler. De eindbeslissing blijft in handen van de scheidsrechter op het veld, die indien nodig zelf de beelden kan bekijken voor hij een beslissing neemt.

Eerste wedstrijd met VAR ooit

De FIFA besloot in maart 2016 voor de allereerste keer de videoscheidsrechter (VAR) te testen. Dat gebeurde tijdens de vriendschappelijke interland Italië – Frankrijk. De Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers was op dat moment de arbiter en Danny Makkelie de videoscheidsrechter. De FIFA heeft in maart 2018 besloten de VAR officieel op te nemen in het voetbalregelement. 

Eerste wedstrijd met VAR in Belgische competitie

 In de Belgische competitie (Jupiler Pro League) deed de VAR voor het eerst zijn intrede aan de start van het seizoen 2017-2018 tijdens de openingswedstrijd tussen KAS Eupen en Zulte Waregem.

 

Lees meer op de Betway Sport Wedden pagina.