Hij is op z’n eentje de motor die ervoor zorgt dat iedere match van promovendus Beerschot een spektakelstuk of zelfs een waar doelpuntenfestival oplevert. Steeds meer stemmen gaan op om hem tot favoriet voor de Gouden Schoen te bombarderen; een bijna controversiële suggestie voor een speler van een nieuwe eersteklasser.

De believers: cijfers zeggen alles!

We kunnen er inderdaad moeilijk naast kijken: de Oostenrijker prijkt overal bovenaan de individuele klassementen. Met tien doelpunten prijkt hij aan de top van de gouden stier ranking, maar misschien nóg veelzeggender is zijn even puike positie op de assistlijst. Zo’n combinatie is maar weinigen gegeven.
Bovendien lijkt hij allerminst te verslappen, waardoor hij zijn ploeg (met, toegegeven, nog enkele aangename verrassingen in de rangen) nu ook comfortabel in play-off 1 positie stuwde.

Het is alvast een logische verantwoording voor kenners om Holzhauser de Gouden Schoen te gunnen. Er zijn er zelfs die beweren dat hij de enige rechthebbende speler is, nu de grote namen bij de toppers het wat laten afweten.

Door de uitzonderlijke omstandigheden telt voor de Gouden Schoen nu alleen maar de periode vanaf de zomer tot het einde van 2020; Holzhauser nog inhalen lijkt dus geen makkelijke klus voor de Vanakens, de Refaelov’s en Verschaerens van deze wereld.

Sceptici: ‘Je wordt al snel Gouden Schoen dit jaar’

Er zijn natuurlijk ook tegenstanders. Hun punt is dat het veel te vroeg is om uitspraken te doen over de kansen van de Oostenrijker. De halvering van de periode waarin je moet presteren voor dit klassement, is voor hen een misvorming van het hele concept.

Holzhauser is een ontdekking, dat zeker, maar om hem écht te beoordelen, is er minstens een heel seizoen nodig. Hoe presteert hij wanneer het er echt om gaat? Is dit misschien gewoon een opflakkering zoals wel meer spelers dit doormaken?

Het feit dat hij bij een ‘kleine’ club speelt is voor de critici ook een nadeel. Het is nu eenmaal makkelijker om je te onderscheiden in een ploeg met minder voetbalgoden.
Dit laatste argument zou wel eens tijdelijk van aard kunnen zijn, want mede dankzij Holzhauser nestelt Beerschot zich steeds comfortabeler bovenaan het klassement. We zijn ondertussen al ver genoeg om ervan uit te gaan dat dit met toeval niet zoveel meer te maken heeft.

Wie dan wel de Gouden Schoen moet winnen? Daarop circuleren er verrassend weinig concrete antwoorden. Het is een vreemd seizoen…

Voor de laatste noteringen voor voetbal wedden, bezoek Betway Sports.