Beide sporten hebben een imposante fanbase die zweert bij hun favoriete spelletje. Wat verkies jij? We zetten alvast de verschillen en gelijkenissen helder voor jou op een rijtje.

Geschiedenis: opmerkelijk leeftijdsverschil

Voetbal is terug te leiden tot maar liefst 2000 jaar geleden. Toen werden de eerste voetbalregels in Engeland geïntroduceerd. Vooral in West-Europa en Zuid-Amerika mogen we spreken van absolute voetbalwaanzin, maar de sport wint dagelijks zieltjes op ieder continent. Kijk maar hoe de wereld om de 4 jaar even stilstaat tijdens een WK.

Basketbal werd uitgevonden in 1891 en groeide gestaag in de 20e eeuw, waarbij verschillende basketbalcompetities als paddenstoelen uit de grond schoten. Topspelers als George Mikan, Bill Russell en Wilt Chamberlain speelden een zeer grote rol bij het populair maken van de vroegmoderne NBA. Na hen maakten spelers als Larry Bird, Magic Johnson en Michael Jordan de competitie tot een absoluut begrip. Moderne helden als o.a. Lebron James en wijlen Kobe Bryant zetten hun ‘legacy’ verder.
Los van de NBA heeft ondertussen zowat ieder land een fel geanticipeerde competitie.

Spelverloop: een enorm contrast in ritme

Voetbal verschilt vooral van basketbal door de relatief lagere scores. De opwinding zit ‘m in de ‘weg naar’ een doelpunt. De ontlading wanneer er gescoord wordt is dan ook navenant en één van de meest opmerkelijke events binnen het hele sportgebeuren. Elk doelpunt zorgt voor taferelen die niet zouden misstaan bij de bevrijding na een bezetting door een vijandige troepenmacht. Ook op het allerlaagste niveau geeft deze spanningsboog het spelletje een enorme aantrekkingskracht.

Het belangrijkste doel van basketbal is eveneens om goals te scoren terwijl het andere team je dit probeert te beletten. In tegenstelling tot voetbal, is scoren echter veel gemakkelijker en maakt het een groot deel uit van het spelverloop. Het is niet uitzonderlijk dat twee teams elk 100 punten per wedstrijd scoren.

Intensiteit: op het veld of in het hoofd?

Het spelverloop an sich is bij voetbal niet altijd even intens. Dit heeft alles te maken met de inzet, het vormpeil en een brede waaier aan, al dan niet toevallige, omstandigheden. Zo kan het behoorlijk lang duren voor het balbezit van het ene team naar het andere overgaat. Bij basketbal is dit een heel ander verhaal; hier gebeurt alles letterlijk tegen de klok, waardoor er geen enkele ruimte is om even aan te modderen. In tegenstelling tot voetbal is ook elke speler in basketbal de hele tijd bij het spel betrokken.
Objectief beschouwd zou een basketbalwedstrijd dus voor meer spannende en boeiende momenten moeten zorgen. De suspense die zo eigen is aan voetbal lijkt dit anders te beslissen: die voorsprong in toeschouwersaantallen en fans wereldwijd moet toch ergens vandaan komen?

Voor de laatste noteringen voor voetbal wedden, bezoek Betway Sports.