De resultaten van onze Big Club Survey, die bij voetbalfans peilde naar wat volgens hen een club groot maakt, zijn gekend.

We stelden 10 criteria op om de grootte van een club te kunnen bepalen en vroegen voetbalfans elk van de 10 criteria een score op 10 te geven in volgorde van belangrijkheid.

Sommige categorieën waren eenvoudig, zoals stadiongrootte. Andere categorieën waren ingewikkelder, zoals totaal aantal aanwezige supporters tijdens wedstrijden, wat we berekenden op basis van de stadioncapaciteit van een club gedeeld door hun gemiddeld aantal aanwezige supporters per wedstrijd.

Meer dan 3500 voetbalfans lieten van zich horen. Zo stemden ze:

media

We rankten elke club die ooit in de Premier Leagues speelde voor elk van de 10 criteria.

Het rangschikken van de clubs zou ons een antwoord bezorgen op enkele van de meest bediscussieerde onderwerpen in het voetbal. Zoals of Manchester City – favoriet bij de voetbalweddenschappen om de Premier Legaue te winnen – nu een grotere club is dan Liverpool of niet, en of Leeds meer zou thuishoren in een ultieme Premier League lijst in plaats van, bijvoorbeeld, Bournemouth.

Elke club scoorde punten afhankelijk van hoe hoog ze op elk criterium rangschikten.

Het team dat het hoogst rangschikte op een bepaald criterium kreeg 20 punten en het team dat 20ste werd op datzelfde criterium, scoorde 1 punt. Teams die de top 20 niet haalden, scoorde geen punten op dat criterium.

Vervolgens hebben we aan de hand van onze formule een totaalscore berekend voor elke club, waarbij de categorieën die het belangrijkst waren, prioriteit kregen.

Met deze resultaten creëerden we de ultieme Premier League-lijst, bestaande uit de 20 grootste clubs van het land.

 

Ziehier de lijst.

media

Gezien de resultaten is één ding duidelijk: Manchester United is veruit de grootste club van Engeland.

De 13-voudig Premier League-winnaar staat bovenaan of mee bovenaan voor zes van de 10 criteria, waaronder de twee belangrijkste: totaal aantal trofeeën en totaal aanwezige supporters.

Man Utd. won de titel al sinds 2013 niet meer, maar eindigt nog steeds 57 punten los van Liverpool helemaal bovenaan de lijst.

Manchester City eindigt vijfde, na Liverpool, Arsenal en Chelsea.

De back-to-back kampioenen staan helemaal bovenaan in drie categorieën – recent behaalde trofeeën, aantal jaren in de Premier League en transferbudget - maar die werden door de deelnemers als de vier minst belangrijke criteria beoordeeld.

Recente resultaten spelen dus geen rol voor de meeste deelnemers. Vergane glorie is voor supporters duidelijk belangrijker dan recent behaald succes.

Dat werd ook onderaan de lijst duidelijk, met het net gepromoveerde Aston Villa dat negende eindigt, voor Leicester, Newcastle en Southampton.

Sunderland, dat zijn tweede opeenvolgende seizoen in de League One aanvangt, staat 13e in de lijst.

En niets onderstreept het belang van nostalgie meer dan de aanwezigheid van Blackburn, Leeds en Nottingham Forest in de lijst.

Blackburn speelt sinds 2012 niet meer in de Premier League, Leeds sinds 2004 en Forest sinds 1999. Het succes dat ze in het verleden behaalden en de titels die ze in betere tijden wonnen, verzekeren hun plek in de lijst van grootste clubs in Engeland.

West Brom, Fulham en Sheffield Wednesday eindigen allemaal op 30 punten van een plekje op het podium.

Ook Middlesbrough heeft pech. Ondanks 15 seizoenen in de PL (het meest van alle teams die de top 20 niet halen) haalt het de lijst niet.

Brighton had dan misschien weer het meeste geluk.

Ze eindigden op plaats 20, met 153 van hun 160 punten afkomstig van het aantal supporters tijdens de wedstrijd, de tweede belangrijkste categorie, waarin ze vierde eindigen.

En daarmee hebben we nu een definitieve rankgschikking van alle clubs die ooit aantraden in de Premier League.

Natuurlijk hoeft hiermee de kous niet helemaal af te zijn.

Wat vind jij van de top 20? Welke clubs zouden er in jouw ultieme Premier League lijst komen te staan? En op welke plaats?

Laat het ons weten op Facebook en op Twitter @Betway.