Een uiterst boeiende, maar ook stresserende periode: Welke topploeg houdt het hoofd koel voor die éne perfecte binnenkopper? Wie haalt welke broodnodige of ronduit spectaculaire versterking? Betway zet alvast enkele in het oog springende kwaliteitsinjecties op een rij. 

Anderlecht: Kompany en Co

Vorig seizoen stokte de motor bij Anderlecht een pak vaker dan we van een titelpretendent mogen verwachten. Willen Coucke en company hun deel van de koek opnieuw opeisen, dan is het dringend tijd om het roer volledig om te gooien. Met de komst van club- en Manchester City icoon Kompany in de rol van speler/trainer, zijn de verwachtingen alvast hooggespannen.

Kompany: (t)rots in de branding?

Charisma, massa’s ervaring op het allerhoogste niveau, visie en naar verluid ook belangrijke people skills: Het opnieuw aantrekken van Vincent Kompany blijft een huzarenstukje en geeft de paars-witte burger in elk geval moed. Terecht? Dat zal moeten blijken; de voorbereiding leerde ons dat de wederopstanding niet van één man zal afhangen. Ook Kompany bleef vooralsnog niet foutloos, maar het spelbeeld was al een pak aantrekkelijker. De spelersgroep heeft alvast geen problemen met de dubbele rol van Vince The Prince, integendeel.

Michel Vlap: frivole nuchterheid

Een middenvelder die vorig seizoen 16 keer voor Heerenveen de netten deed trillen en zijn ploegmaats 6 keer de weg naar doel toonde vult sowieso een leemte bij paars-wit. Scoren bleek namelijk erg moeilijk. Bovendien waren er enkele onversneden pareltjes onder de doelpunten en acties van deze jong-oranje international. Mooi meegenomen voor een ploeg als Anderlecht, die nog steeds prat wil gaan op stijl en elegantie. Voeg bij deze voetballende skills een opvallende nuchterheid en je begrijpt waarom Anderlecht 8 miljoen euro ophoest voor de polyvalente middenvelder. 

Ook naar de illustere, maar niet onbesproken Samir Nasri en de jonge Nederlander Phillipe Sandler, beiden opgevist uit het netwerk van Kompany, wordt het uitkijken.

Club Brugge: een nieuw bewind

De meest fundamentele transfer bij Club Brugge is ongetwijfeld de trainerswissel. Kampioenentrainer Philippe Clement ruilt Racing Genk voor zijn oude liefde. Ivan Leko zocht, ondanks de mooie resultaten, andere oorden op. Naast het veld staat dus een bekwame oefenmeester. Wat komt erbij op de grasmat? Onder de nieuwkomers vallen twee defensieve versterkingen op: Simon Deli en Eduard Sobol.

Doet Simon Deli Denswil vergeten?

Club weekte de 27 jarige Simon Deli los bij Slavia Praag. Dit was cruciaal om het vertrek van Stefano Denswil op te vangen. De adelbrieven zijn er: Met de hulp van deze onverzettelijke centrale verdediger werd Slavia kampioen van Tsjechië en haalden ze de achtste finales van de Europa league, na winst van onder meer Racing Genk. Clement weet dus als geen ander welk vlees hij in de kuip heeft.

Eduard Sobol: linksback met offensieve impulsen

Club Brugge stak onder meer Ajax de loef af met het aantrekken van de 24-jarige linksachter Eduard Sobol. Dat is veelzeggend. Deze energieke Oekraïner past met zijn offensieve ingevingen helemaal in het tactische plaatje van Clement. Een te duchten concurrent dus voor Cools en Peres.

Genk: de leemtes opvullen

Een vervolg breien aan het kampioenjaar wordt voor Racing Genk geen eenvoudige klus. Nieuwe coach Felice Mazzu moet enkele belangrijke sleutelposities opnieuw invullen. Na absolute smaakmaker Pozuelo, vertrokken ook goudhaantjes Trossart en Malinovsky. Benieuwd of aanwinsten zoals Theo Bongonda (ex Zulte-Waregem) of Ianis Haggi de opwaartse koers van de Limburgers mee kunnen vasthouden.

Theo Bongonda: duurste binnenlandse transfer ooit

Genk zette zijn zinnen op aanvaller Theo Bongonda, vorig seizoen incontournable bij Zulte Waregem. Ook Anderlecht, Club Brugge, Standard en enkele buitenlandse clubs toonden concrete interesse. Gevolg: een transfersom van zo’n 7 miljoen euro, de duurste transfer tussen Belgische clubs ooit! 14 goals en evenveel assists vorig seizoen… het blijven mooie cijfers. Bovendien kan Bongonda zowel op de flank als in de spits aardig uit de voeten. Dat is ook nodig om in de voetsporen van Trossard te treden.

Ianis Hagi: meer dan een naam

Gheorghe Hagi is voorlopig de beste Roemeense voetballer aller tijden. Zoon Ianis wil slim evolueren om uit zijn schaduw te treden. Een passage bij Genk is hierbij een doordachte stap. Interesse was er genoeg: FC Barcelona, Borussia Dortmund en Ajax dienden zich aan, maar de creatieve middenvelder wil zijn carrière verstandig uitbouwen. De Champions League deelname van Genk speelt hier zeker ook een rol. Goed voor Genk, want extra creativiteit was een must na het vertrek van Pozuelo.

Standard: sterkhouders blijven

Standard lijkt erin te slagen om het gros van de sterkhouders te behouden. Toch zal vooral Marin (Ajax) ongetwijfeld gemist worden. Anthony Limbombe, Obbi Oulare, Zinho Vanheusden en enkele gerichte nieuwkomers moeten de Luikenaren opnieuw toelaten om mee te strijden voor de titel.

Limbombe: een (ex-)rode duivel voor de Rouches

Na succesvolle passages bij NEC en Club Brugge kwam Anthony Limbombe in Nantes terecht. Standard huurt hem voor een jaar. Een flankaanvaller, ex landskampioen en ervaring in de Ligue 1: Het zijn ingrediënten voor de meerwaarde en maturiteitsverhoging waarop Standard mikt.

Obbi Oulare, Zinho Vanheusden: van huurling naar vaste waarde?

Obi Oulare zal vanaf deze zomer eigendom zijn van Standard na zijn uitleenbeurt door Watford. De blessuregevoelige aanvaller blijft wel onzeker na een recente nieuwe blessure aan de hamstrings.

Met Inter Milaan kwamen de Luikenaren tot een akkoord voor de aankoop van Zinho Vanheusden. Voor een recordbedrag van wel 12.6 miljoen (!) euro is de energieke verdediger nu een volwaardige Rouche. Een opsteker, want zijn bijdrage voor het team en de resultaten kan niet worden onderschat.

 

 Lees meer op de Betway Sport Wedden pagina