Seizoen 2022/23 van de Jupiler Pro League eindigde met een knal; de spectaculaire overwinning voor Royal Antwerp, met Toby Alderweireld's loeier in de 94e minuut, zullen we niet snel vergeten. Ondertussen is het alweer tijd voor een nieuwe editie met traditioneel enkele fundamentele veranderingen, nieuwe gezichten en dus ongetwijfeld weer massa’s spankracht.

Nieuwkomers in de Jupiler Pro League 2023/24

Het komende seizoen brengt een nieuw format, waarbij het aantal deelnemende teams wordt teruggebracht van 18 naar 16. Onder hen ook RWD Molenbeek als nieuwkomer na hun overwinning in de promotie play-offs. Claudio Cacapa neemt bij de Brusselaars de rol van hoofdcoach over van Vincent Euvrard en kan alvast blijven rekenen op aanvaller Mickaël Biron voor de broodnodige aanvallende kracht.

Veranderingen in de technische stafs

Mark van Bommel gaat zijn tweede seizoen in als manager nadat hij Antwerp naar de felgegeerde dubbel gidste. Andere clubs voerden wel enkele fundamentele wijzigingen door in de technische staf. Ronny Deila staat nu aan het roer bij Club Brugge, met als duidelijk doel: de titel terughalen. Standard verwelkomt Carl Hoefkens, Union Saint-Gilloise benoemde Alexander Blessin… vanzelfsprekend brengt elke trainer ook zijn eigen strategieën en uitdagingen mee. Meer dan genoeg nieuwe topics voor de voetbalfan om te reflecteren en te discussiëren dus!

Impactvolle nieuwe aankopen

Uiteraard verschijnen er ook nu weer verschillende nieuwe talenten op de Belgische grasmatten. Wie  stempel drukt zijn stempel op het seizoen? We belichten er enkele:

  • Hugo Vetlesen (Club Brugge): De Noorse middenvelder brengt ervaring van Bodø/Glimt mee en charmeert nu al met zijn offensieve impulsen.
  • George Ilenikhena (Royal Antwerp): Op slechts 16-jarige leeftijd vervoegt deze Frans-Nigeriaanse spits Antwerp na zijn succesvolle periode bij Amiens. Een gamechanger? Best mogelijk!
  • Christopher Baah (KRC Genk): De 18-jarige Noor wordt gezien als een potentieel bepalende speler voor Genk. De Limburgers kunnen zijn sterke dribbelvaardigheden en techniek alvast goed gebruiken na hun twijfelachtige seizoenstart.
  • Maxime Dupé (RSC Anderlecht): Doelman Dupé komt Anderlecht versterken vanuit Toulouse. Met stabiliteit en betrouwbaarheid als zijn grootste troeven wordt het interessant om te zien welke plek hij in Brussel verovert op en naast het veld.

Prille voorspelling voor 2023/24

Alle parameters in acht genomen, wordt het wellicht ook nu weer een intense titelstrijd. Regerende kampioen Royal Antwerp en Union Saint-Gilloise zullen er waarschijnlijk dicht bij zijn, maar dat geldt ook voor KRC Genk, KAA Gent en Club Brugge. Of Anderlecht eindelijk weer meedoet in de titelstrijd valt af te wachten. Ze zijn minder favoriet, maar nieuwe spits Kasper Dolberg toonde met zijn penaltygoal tegen Antwerp meteen zijn ambities. Schiet hij Anderlecht uit de malaise?