De Croky Cup van 2021/22 zal worden gewonnen door Gent of Anderlecht. En gezien beide clubs sinds respectievelijk 2010 en 2008 geen bekeroverwinning meer in de wacht konden slepen, staan ze allebei te springen om de beker tijdens de finale op 18 april op te eisen.

De coach van Gent, Hein Vanhaezebrouck, bracht in 2015 een leaguetitel naar Oost-Vlaanderen, maar een overwinning in het Koning Boudewijnstadion zou zijn eerste nationale bekersucces betekenen.

En voor Vincent Kompany van Anderlecht zou een eerste trofee in zijn tweede jaar als manager een belangrijke mijlpaal zijn voor een Belgische grootheid die ernaar streeft om in de dug-out net zo succesvol te zijn als ooit op het veld.

Terwijl Vanhaezebrouck en Kompany hun ploegen proberen voor te bereiden op alle eventualiteiten, ligt het eindresultaat uiteindelijk in de voeten van de 22 mannen op het veld. En gezien de grootste wedstrijden herinnerd worden door de beslissende doelpunten, zijn er verschillende spelers die hopen dat ze hun naam op het scorebord kunnen schrijven - en in de geschiedenisboeken.

Sinds Anderlecht in de 16e finale aan het toernooi deelnam, vierde de ploeg van Kompany hoogtij voor het net, met 18 doelpunten in vijf wedstrijden. Christian Kouame en Lior Refaelov blijken de meest productieve doelpuntmakers, met elk vijf doelpunten op weg naar de finale.

De sterdoelpuntmaker van Gent is Tarik Tissoudali, met op het moment van schrijven 16 doelpunten tijdens de league en twee tijdens de beker. Julien De Sart en Vadis Odjidja-Ofoe maakten ook elk twee bekerdoelpunten tijdens dit seizoen.

Natuurlijk bestaat een bekerfinale uit veel meer dan alleen maar doelpunten, en de wedstrijd zou wel eens beslist kunnen worden door welke stijl van de teams superieur is. Zal het defensieve blok van de drie Gentse spelers achterin de bovenhand halen, of kunnen Joshua Zirkee en Yari Verschaeren zich onderscheiden in de laatste fase?

Gent heeft Club Brugge in de halve finale van de Slag om Vlaanderen in elk geval in de kiem gesmoord; in de twee wedstrijden incasseerden ze slechts één tegendoelpunt: 3-1. Aan doelpunten geen tekort tijdens de halve finale van Anderlecht: in Eupen werd in de heenwedstrijd met 2-2 gelijkgespeeld voordat het in de terugwedstrijd won het met 3-1 met een eindstand van 5-3.

In de kwartfinales versloeg Gent Standard Luik in de thuiswedstrijd met 3-1 met daarna overtuigende overwinningen op Lommel en Spouwen-Mopertingen. Anderlecht versloeg Kortrijk in de kwartfinale op eigen veld met 3-0, na een dramatische zege op Seraing en een vernederende 7-0 nederlaag van La Louviere.

Alle wegen leiden naar het Koning Boudewijnstadion. Welke club verlaat Brussel als Croky Cup-kampioen?  

Deze voorbeschouwing wordt je aangeboden door Betway, officiële wedpartner van de Croky Cup. Ga voor de laatste odds en de beste markten voor de finale van de 2021/22 Croky Cup naar Betway.