Het WK in Qatar ligt achter ons, tijd om terug over te gaan tot de orde van de dag. Want voetbal… dat stopt nooit, gelukkig maar. Ook in de Jupiler Pro League valt er de komende maanden ongetwijfeld nog heel wat te beleven. Wat doet ex-promovendus Union daar alweer zo hoog bovenaan? Dartelt Genk jolig verder richting titel? Of gooien rivalen Antwerp en Brugge nog roet in het eten? Of is er een lachende vijfde? Tijd voor een korte vooruitblik!

Titelstrijd: Brugse hegemonie gestuit?

Het is een seizoen van tegenstrijdigheden. Regerend landskampioen Club Brugge bezorgde de Brugse én Belgische voetbalfan (enkele rood- en paars-witte hardliners daargelaten) enkele deliriums met ronduit prachtprestaties op het allerhoogste Champions League toneel. Grootmachten als Porto en Atletico werden wandelen gestuurd met voetbal zoals we dat al enkele decennia niet meer mochten meemaken. En toch… rijzen er twijfels. In de vaderlandse competitie sputtert de motor namelijk behoorlijk. Union, Antwerp en vooral Genk staan terecht boven blauwzwart, terwijl AA Gent in de nek hijgt. Ging alle energie naar die Europese campagne? Mogelijk, maar dat verklaart niet alles. Brugge lijkt vooral de consistentie kwijt te zijn: de prestaties wisselen te fel. Met de Europese overwintering worden veel scenario’s mogelijk. Ofwel herpakt Brugge zich én blijven de prestaties op peil, ofwel gaat alle energie naar Europa, ofwel… zet de huidige twijfelachtige dynamiek zich door.
Genk en het Vrancken-effect

Ook de concurrentie zit ondertussen natuurlijk niet stil. Vooral Racing Genk legt iedere week niets minder dan champagnevoetbal op de mat. Wat Coach Vrancken met zijn middelmatige kern in Mechelen realiseerde puur op inzicht en mentaliteit, bleek wel degelijk een voorbode van wat hij kan bereiken met een superieure kern. Een coach om in het oog te houden, zeker wanneer hij met Genk meteen ook de titel pakt!
Antwerp en Union zullen er alles aan doen om dat te voorkomen, maar op dit moment lijken ook de sinjoren te wisselvallig en de Brusselse kern iets te smal. Ja, we durven het uitspreken: dit Genk is titelkandidaat nummer 1!
Onderaan: wie breekt het eerst?

Troosteloos onderaan bungelen op dit moment Zulte-Waregem, Kortrijk en Seraing. Er zijn dit seizoen uitzonderlijk maar liefst drie degradanten, dus de zenuwen staan ongetwijfeld strak gespannen bij deze drie underdogs. Niet dat Oostende, Eupen en zelfs Mechelen al echt gerust mogen zijn. Dit seizoen wordt onvermijdelijk een absolute degradatiethriller. Hoe dan ook: Seraing lijkt een vogel voor de kat. De andere vijf staartploegen leven op hoop, maar steken toch best een tandje bij! Onmogelijk te voorspellen dus… al verwachten we met name van Kortrijk en Mechelen toch net iets meer.