Een nerveuze Belgische start? Neen, veel vraagtekens hebben de Belgen in de aanloop naar dit WK niet beantwoord. Onze ‘gouden generatie’ presteerde op z’n minst gezegd grillig, zowel op clubniveau, als voor de nationale ploeg (twee nederlagen tegen Nederland in de Nations League?). Exponent hiervan is Eden Hazard. Onze vaderlandse hoop verloor in Madrid behoorlijk wat glans door amper te spelen, veel geblesseerd te zijn en slechts sporadisch het verwachte niveau te halen. De bondscoach blijft evenwel rekenen op de kleine dribbelkont, ondanks het aanzwellende gemor. 
Geen punt, met zoveel talent in de rangen, zouden we denken, maar van de gouden generatie is Hazard niet de enige die de fans kopzorgen baart. Dries Mertens verkaste naar Galatasaray, Alderweireld en Vertonghen treden nu aan in de, toch minder hoog aangeschreven, vaderlandse competitie… Gelukkig blijven Debruyne en Courtois hun hoge niveau week na week bewijzen. Met Leandro Trossard, outstanding bij Brighton, is er alvast ook reden tot optimisme. De recente Nations League duels toonden in elk geval dat er een uiterst interessante jonge garde staat te springen om zich te bewijzen.
Maar die onduidelijke aanloop maakt dit eerste duel tegen Canada wel meteen een absolute referentie voor kenners en fans. Krijgt Martinez een gedreven team in elkaar gebokst? Dan winnen de Belgen sowieso; nog steeds talent te over. Lukt dit niet? Dan heeft Canada enkele gretige en gevaarlijke pionnen om daarvan te profiteren.

Canada: een ploeg in de lift

Een hapklare brok, die Canadezen? Think again! In de laatste twaalf maanden versloeg deze ploeg Costa Rica, Mexico én de USA. Knappe prestaties, die ergens vandaan moeten komen. Martinez maakt dus maar best zijn huiswerk.

Ook Canada kan tegenwoordig namelijk rekenen op enkele topspelers die in Europese grote competities meer dan hun mannetje staan. Eén daarvan zal enkele rode duivels allicht wat extra angst inboezemen: Jonathan David. De ex-buffalo had een patent op atletisch goals, slimme en razendsnelle looplijnen en onversneden voetbalinzicht. Zijn transfer naar LOSC Lille was meer dan verdiend; de Fransen hebben het zich nog geen dag beklaagd. Zijn marktwaarde ligt nu bij de 45 miljoen euro. Heeft hij zijn dag? Dan scoort hij, ook tegen de Rode Duivels.
Of wat dacht je van Alphonso Davies? De Linksback verzamelt steeds meer lof bij Bayern München en kan het onze flankspelers ongetwijfeld behoorlijk moeilijk maken.
Dan is er ook nog Stephen Eustáquio, vaste waarde op het middenveld bij Porto. Een krijger én strateeg, die iedere wedstrijd bepalend kan zijn.

Kortom: de uitslag van onze eerste WK wedstrijd is verre van zeker. Op papier hebben we een overmacht, maar voetballen gebeurt op (kunst)gras en Canada is er meer dan klaar voor, dus tot volgende woensdag 23 november!