Wij Europeanen zouden haast vergeten dat de Super Bowl met vuurwerk, cheerleaders en gehypete artiesten, een sportwedstrijd is. In de VS is het een nationale feestdag. Meer dan 100 miljoen Amerikanen zitten op die dag aan hun scherm gekluisterd. Het land valt door de sportieve hoogmis helemaal stil.

De aantrekkingskracht van de Super Bowl ligt voor hen in de sport. American football is een gecompliceerd, tactisch spel dat agressief gespeeld wordt. Tijd om de regels en termen kort op een rijtje te zetten zodat ook jij bij de volgende Super Bowl weet hoe het zit.

Spelduur

Het spel wordt opgedeeld in vier quarters maar valt vaak stil omdat de tijd wordt stilgelegd als de bal de grond raakt, een speler buiten het veld rent of de bal niet wordt opgevangen. Een wedstrijd duurt gemiddeld 2,5 uur.

Veld

Het veld is 120 yards – 110 meter – lang. Elke yard wordt aangeduid met een streep op het veld. De cijfers op het veld tonen de afstand tot bij de dichtstbijzijnde eindzone. De doelpalen zijn 5,6 meter hoog met daartussen een lat die op 3 meter hoogte hangt.

Wanneer scoren ze punten?

Een team scoort wanneer ze de bal tussen de doelpalen en boven de lat kunnen trappen of wanneer ze de eindzone van de tegenstander bereiken met de bal. Dat laatste wordt een touch down genoemd en is goed voor 6 punten. Een field goal levert 3 punten op. Een laatste manier om te scoren is een safety, wat erop neerkomt dat het verdedigende team de aanvallers in de eigen eindzone tot een fout dwingt. Dit levert dan 2 punten op.

Opstelling

Een team bestaat uit 46 spelers, waarvan er 11 opgesteld mogen worden. Elk team bestaat uit drie verschillende groepen spelers: een aanvallend team (offense), een verdedigend team (defense) en special teams. Wanneer de aanvallende spelers van het ene team op het veld staan, staan de verdedigende spelers van het andere team er tegenover. Merk ook op dat de verdediging en aanval van één team onafhankelijk van elkaar opereren en zelfs een eigen coach hebben. Spelers kunnen ook ad libitum ingewisseld worden.

Wat gebeurt er op het veld?

De aanvallende spelers hebben maximaal 4 pogingen (‘downs’) om minstens 10 yards (9,14 meter) terreinwinst te boeken. Dat kunnen ze doen door met de bal in de handen te lopen of die te gooien. Indien ze in dat opzet slagen, krijgen ze opnieuw een reeks van 4 pogingen. Dat gaat zo door tot ze kunnen scoren. De verdedigende spelers proberen terreinwinst te hinderen door de baldrager te tackelen of de bal te onderscheppen waardoor ze de bal meteen in hun bezit hebben.

American football vs. rugby

American Football komt oorspronkelijk voort uit het Engelse rugby. Door de jaren heen zijn de verschillen tussen beide sporttakken echter groter geworden waardoor ze niet langer met elkaar vergeleken kunnen worden.

American football vs. voetbal

Voetbal wordt in de VS soccer genoemd en is dus een heel ander spel dan American Football. American Football is ook veel moderner dan voetbal. Coaches en spelers communiceren constant met elkaar via oortjes. Verder kunnen beide teams elke helft twee keer een spelfase betwisten. De scheidrechters herbekijken in dat geval de fase via televisiebeelden en herzien indien nodig hun mening.

Daarnaast is er in de NFL – National Football League – een salary cap. Een soort financial fairplay maar met veel strengere regels dan in het voetbal. Alle teams hebben een maximumbudget dat mag worden uitgegeven over de volledige spelerskern. Het doel is om een sterkere competitie te bekomen die niet louter afhangt van de budgetten. De spelers zullen er geen boterham minder voor moeten eten, het gemiddelde jaarsalaris van een NFL-speler bedraagt zo’n 2 miljoen dollar.

 

Lees meer op de Betway Sport Wedden pagina.